Meierileksikon

Søst

Søst

I gamle dager var Søst fast innventar på bordet når det var fest, bryllup og annen festivitas på Vestlandet. Søst lages ved å brune sukker som deretter kokes opp med melk og tilsettes syrnede produkter. Da skiller den seg og litt av mysen brukes til jevning med melk. Søst har en halvfast og lett skjærbar konsistens. Smaken er rund, søt og karamellaktig. Søst blir gjerne tilsatt semulegryn, sirup og rosiner. Osten egner seg på vafler, lefser, lomper og potetkaker. Da får du en smak av godt, norsk tradisjonspålegg. Søst passer også utmerket som smørbrødpålegg.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.