Hjem - Melk og meierifakta / Meieribibliotek / Meierileksikon / Ost / Brunost / Faktaark / Gudbrandsdalsost

Meierileksikon

Gudbrandsdalsost

Gudbrandsdalsost

Gudbrandsdalsost med 35 % fett i tørrstoffet (G35), fremstilles av en blanding av ku- og geitmelk (minst 1 liter geitmelk per kg ost). Smaken er rund og fyldig, søtlig og karamellaktig. Geitmelken gir en spesiell fylde uten at geitsmaken er utpreget. Gudbrandsdalsost er den mest populære brunosten. Den lar seg lett skjære i tynne skiver med en ostehøvel.

Fremstilling/egenskaper

Brunost er et konsentrat av melk, fløte og myseblanding med et bestemt fett og tørrstoffnivå. Den inneholder 35-40 % melkesukker, avhengig av fettinnholdet. Blandingen konsentreres ved å dampe bort vannet til tørrstoffinnholdet i osten blir så høyt at den blir fast og skivbar. I en vanlig brunost (G35) vil tørrstoffinnholdet ligge rundt 81 % mens det er lavere i en magrere ost. Mesteparten av vannet fjernes ved koking på moderat temperatur og redusert trykk i en vakuuminndamper, før den kokes i gryter ved normal temperatur. Grytene som brunosten sluttkokes i rommer ca. 300 kg ferdig ost. Her er koketemperaturen normal, dvs. 100-105 °C. Selve sluttkokingen kan ta opp til 1,5 time og det er den lange koketiden som gir brunosten sin farge. Det er mulig å koke ved høyere trykk og temperatur for å gi osten en mørkere farge. Alt sukkeret er løst opp i vannet i osten når den er varm, men når osten avkjøles, krystalliseres det ut. Avkjølingen må derfor bli styrt nøye for å passe på at sukkerkrystallene ikke blir så store at osten blir sandete. Osten fylles så i poser som står i former og avkjøles videre til den er fast. Brunosten blir svært nøye kontrollert under hele fremstillingsprosessen. Nyere teknologi gjør det i dag mulig å utføre denne kokeprosessen i en kontinuerlig prosesslinje som erstatter grytene.

Vanlig Gudbrandsdalsost (G35) lages i flere vektvarianter. Lettere Gudbrandsdalsost inneholder 16 % fett, men har ellers Gudbrandsdalsostens fine karakter.

I tillegg har vi to fargevarianter av Gudbrandsdalsost: Misvær er en ost som brunes svært lite. Den får en lys, nesten gul farge og en svært mild smak. Den leveres kun i ½ kg rektangulær form.

Heidal mørk har fått en ekstra bruning slik at fargen blir betydelig mørkere. Smaken er også kraftigere og har antydning til en brent, litt syrlig karakter.

Brukertips/ i matlagingen

Gudbrandsdalsost egner seg godt som pålegg på brød, knekkebrød og vafler. Den kan også brukes som smakshever i sauser o.l.

Oppbevaring og holdbarhet

Dette er en kjølevare som bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C. Hvert ostestykke bør pakkes for seg før det legges bort. Sitrusfrukter og andre varer med sterk lukt må ikke oppbevares sammen med ost. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens gode kvalitet når pakken er åpnet. All ferdigpakket ost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med «best før». Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhets dato. Brunost produkter infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.

Brunosten egner deg dårlig til frysing. Men har du for mye ost og skal være fraværende en stund, er selvsagt frysing en bedre oppbevaringsmåte enn at osten mugner. Hvis den fryses må den spises relativt raskt etter tining i kjøleskap.

Oppbevaring

Bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C

Næringsinnhold

Fettprosenten i Gudbrandsdalsost er 29%.
Næringsinnhold per 100g
energi 1923 kJ (461 kcal),
protein 11g,
karbohydrat 39g,
fett 29g


  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.