Hjem - Melk og meierifakta / Meieribibliotek / Meierileksikon / Ost / Ferskost / Faktaark / Cottage cheese

Meierileksikon

Cottage cheese

Cottage cheese

Cottage cheese er en ferskost med kornete konsistens. Den smaker svakt syrlig og aromatisk og inneholder mye protein og lite fett.

Fremstilling/egenskaper

Cottage cheese er fersk ostemasse laget av pasteurisert skummet melk som er syrnet med melkesyrekultur og tilsatt løpe. Ostekorn dannes ved at koagulert ostemasse skjæres. Deretter blir ostemasse og myse varmet opp til ca 50-55 °C til kornene har fått riktig fasthet. Mysen blir så fjernet og ostekornene ("grynene") blir skylt med vann. Til slutt blir ostekornene blandet med en dressing av fløte og litt salt. Mengden og typen fløtedressing som brukes, er med på å avgjøre hvor mye fett, proteiner og laktose det er i det endelige produktet.

Osten skal inneholde minimum 20 % tørrstoff (hovedsakelig protein, fett og laktose), og har et fettinnhold som variere fra 2,0 til 4,3 %. Laktoseinnholdet varierer også mellom ulike varianter fra 1,5 til 3,9 %. Noen produkter er tilsatt kaliumsorbat som konserveringsmiddel.

Opprinnelsesretten til cottage cheese tilhører USA, men det var kanskje vikinger fra Norge som i utgangspunktet begynte å lage denne osten. Vikingene hadde med seg et lignende produkt kalt skjørost da de var ute på tokt. Skjørost er en surmelksost som fremdeles lages i Norge.

Produksjon av cottage cheese slik den er i dag startet i Norge på slutten av 1950-tallet. I dag finnes cottage cheese både med og uten smakstilsetninger som ulike syltetøy.

Brukertips/ i matlagingen

Osten smaker godt som pålegg, til baking, til salater, i desserter eller rett ut av begeret med ulike toppinger.

Oppbevaring og holdbarhet

Cottage cheese er en ferskvare og bør oppbevares ved 0-4 °C.
Produsenten garanterer at produktet er tilfredsstillende frem til utløpsdatoen, men cottage cheese har ofte lengre holdbarhet enn dette forutsatt at den er uåpnet og lagret kaldt.

Sensorisk kvalitet (lukt, smak og konsistens) forringes etter utgått holdbarhet. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Syrnede produkter infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.

Cottage cheese kan fryses i emballasjen i inntil 6 måneder, og bør tines langsomt i kjøleskap. Etter opptining kan den blant annet brukes i bakverk.

Oppbevaring

Bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C

Næringsinnhold

Cottage cheese er laget av skummet melk, fløte, melkesyrebakterier, salt og løpe. Noen varianter er også tilsatt konserveringsmiddel (kaliumsorbat).

Cottage cheese inneholder lite fett (2,0 - 4,3 %) og er svært proteinrik (13 - 14 %).















  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.