Meierileksikon

Kremost

Kremost

Kremoster er friske og milde ferskoster med smidig og smørbar konsistens. Det finnes flere produsenter av naturell kremost på det norske markedet, og det tilbys en rekke smaksvarianter der en har tilsatt ulike blandinger av krydder, urter og frukt. Det produseres også lettvarianter av kremost for de som ønsker et produkt med lavere fettinnhold.

Fremstilling/egenskaper

Kremost fremstilles av en syrnet blanding av melk og fløte som gjennomgår en sterk varmebehandling før ystemelkens ostestoff skilles fra mysen gjennom en spesiell separeringsteknikk. Ved produksjon av kremost benyttes det ikke osteløpe, og den sterke varmebehandlingen av melken gjør at osten ikke forandrer smakskarakter i holdbarhetstiden.

Brukertips/ i matlagingen

Kremostene har et vidt bruksområde. I tillegg til det tradisjonelle bruksområdet som pålegg på brød og kjeks, benyttes kremost mye i matlaging, i sauser, supper og i ostekaker.

Oppbevaring og holdbarhet

Kremost er en ferskvare. Ideell oppbevaringstemperatur er 0-4 °C.

Kremost har i utgangspunktet lengre holdbarhet enn dato på emballasjen, men produsent garanterer ikke for holdbarheten utover dette. Sensorisk kvalitet (lukt, smak, konsistens) forringes etter utgått holdbarhet. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Ferskoster infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.

Kremost kan fryses i emballasjen i inntil 6 måneder, men blir kornete og mister en del av væsken ved opptining etter frysing. Derfor egner den seg best til bruk i sauser og andre varme retter eller i bakverk.

Oppbevaring

Bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C

Næringsinnhold


Kremosten produseres i mange varianter med fettprosent opptil 28%
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.