Meierileksikon

Kvarg

Kvarg

I tysktalende land er kvarg den mest solgte ferskosten. Kvarg fremstilles av melk syrnet med én eller flere melkesyrekulturer og evt. også tilsatt litt løpe i ystemelken. Kvarg er en mager og fyldig ferskost med rund og fyldig smak.

Fremstilling/egenskaper

Kvarg fremstilles av melk syrnet med én eller flere melkesyrekulturer og eventuelt også tilsatt litt løpe i ystemelken. Det syrnede koagelet sentrifugeres eller filtreres for å skille ostemassen (ferskosten) fra mysen. Dette gir ulik fasthet og konsistens. Kvarg finnes både som naturelle og søte eller salte smaksatte varianter i Norge. Den største andelen går under varemerket Kesam.

Laktosefri kvarg er tilsatt enzymet laktase som har spaltet laktosen.

Brukertips/ i matlagingen

Kvarg egner seg godt til dipper, dressinger, kalde sauser, bakverk, desserter eller frisk frukt. Kvarg kan erstatte mye av fettet (smør/margarin/olje) i matlagingen uten at det går ut over smaken. Bytt ut matfettet med tilsvarende mengde kvarg. Deigen til paibunn med kvarg er utrolig lett å arbeide med. Den blir ikke så sprø som med bare smør, men kan lettere skjæres i pene stykker, fordi den ikke smuler så mye. Kvarg kan benyttes på samme måte som rømme til dipper og dressinger. Kvarg kan også erstatte noe av kremfløten i desserter og kakeoppskrifter. I tillegg vil bakverk holde seg saftig lenger og smuldre mindre når du har litt kvarg i deigen. Kvarg kan ikke kokes, da blir den kornete og skiller seg.

Oppbevaring og holdbarhet

Kvarg er ferskvare og bør oppbevares ved 0-4 °C.

Kvarg har i utgangspunktet lengre holdbarhet enn dato på emballasjen, men produsent garanterer ikke for holdbarheten utover dette. Sensorisk kvalitet (lukt, smak, utseende) forringes etter utgått holdbarhet. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Ferskoster infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.

Kvarg kan fryses i emballasjen i inntil 6 måneder. Den bør tines langsomt i kjøleskap, og etter opptining kan den brukes i f.eks bakverk eller vaffelrøre.

Oppbevaring

Bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C

Næringsinnhold

Kvarg er svært proteinrik og inneholder ofte lite fett. Det finnes varianter med alt fra 0,2 til 8,1 % fett. Naturelle varianter er ikke tilsatt sukker, mens kvarg med smak kan inneholde sukker eller søtningsmidler.

Det finnes også en laktosefri kvarg på markedet.










  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.