Meierileksikon

Gamalost

Gamalost

Gamalost er en særegen norsk tradisjonsrik ostetype ystet på skummet melk. Det sies at gamalost har røtter helt tilbake til vikingtida. Om dette er sant vites ikke, men osten har lange tradisjoner så derav navnet. Navnet kan også komme av at osten ser gammel ut lenge før den er moden. 

Fremstilling/egenskaper

Da meieriene tok opp ysting av gamalost i 1890-årene, var det to måter å yste på: Hardanger-metoden og Sogne-metoden. Etter Hardanger-metoden ble osten kokt i formene i myse. Sogne-metoden var enklere. Her ble osten kokt i ystekaret, silt fra og tømt i former. Det er Hardanger-metoden som brukes mest på ved fremstilling av gamalost i dag.

Gamalost produseres av skummet surmelk, og blir ikke engang tilsatt salt. Ostemassen skilles fra mysen, formes og kokes i myse. Deretter blir osten dusjet med en kultur av muggsoppen Mucor mucedo. Dette er en helt spesiell muggsopp som kun brukes til gamalost. Den rendyrkede gamalost-muggen vokser meget fort, og bare noen få døgn i et fuktig modningslager får gamalostene til å se ut som store, lyse langhårede nøster. Hver enkelt ost blir så klappet med varsomme hender slik at det såkalte mycelet legger seg inntil osteoverflaten. Muggsoppens kraftige enzymer vandrer innover i osten og omdanner proteinet slik at de karakteristiske smakskomponentene frigis. Samtidig påvirkes melkesukkeret i osten slik at den spesielle brunfargen dannes. Med dagens produksjonsmetoder er gamalosten salgsmoden allerede etter 2 uker.

Gamalosten er mager og saltfattig. Smaken er karakteristisk og robust, skarp og aromatisk. Osten kan skjæres med kniv og er saftig, men grov. Den skal være lyst gyllenbrun i fargen og smaken skal være appetittvekkende. Osten skal ikke lukte vondt, da er den kommet for langt i modningsprosessen.

TINE lager gamalost ved navn "Gamalost frå Vik". Navnet er vernet som "Beskytta geografisk nemning", og i tillegg har Gamalosten fått tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa.

Brukertips/ i matlagingen

Gamalost er skivbar og passer bra som pålegg og på flatbrød med rømme, smør og tyttebær. Osten kan også gjerne serveres med frisk frukt.

Gamalost er så smaksrik at den overdøver de fleste viner. Osten går best til kraftig drikke, som mørkt og kraftig øl. Skal man drikke vin til gamalost, anbefales en svært syrlig hvitvin eller portvin. Mange anbefaler også akevitt.

For de som ikke har prøvd gamalost før, kan det være en god idé å prøve osten i tynne skiver med litt smør eller rømme på. Da er den virkelig en delikatesse!

Oppbevaring og holdbarhet

Dette er en kjølevare som bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C.

Hvis osten blir tørr, er det et godt, gammelt råd å pakke den inn i et klede oppvridd i te. Den kan også dynkes med te, og de som foretrekker sterkere smak spanderer ofte en skvett portvin eller konjakk på gamalosten. Den bør oppbevares kjølig og godt innpakket i en krukke med lokk (osteklokke er å anbefale). Gamalost kan med fordel fryses, både hel og i stykker. Det kan være lurt å kjøpe en hel ost, la den bli optimal moden etter egen smak, dele i serveringsstykker og fryse ned stykkene godt pakket i plast.

Oppbevaring

Bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C

Næringsinnhold

Gamalosten er mager og er ikke tilsatt salt.

Næringsinnhold per 100 g
energi 940 kJ (221 kcal), protein 54 g, karbohydrat 0 g, fett 0,6 g  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.