Meierileksikon

Matfløte

Matfløte

Matfløte inneholder enten 10 eller 20% fett og er laget for å kunne benyttes i matlagingen som supper og sauser. Den kan ikke piskes til krem. Fløten er ultrapasteurisert og aseptisk tappet, med en holdbarhet på 3 måneder. Den må oppbevares kjølig for å unngå oppfløting av fettet. Det finnes også en laktosefri matfløte i norske butikker. 

Fremstilling/egenskaper

Matfløte blir først standardisert til enten 10 eller 20% fett før den homogeniseres og ultrapasteurisert (UHT-behandlet). Når det sterile produktet er nedkjølt, blir fløten tappet ved bruk av en aseptisk tappemaskin og steriliteten vil derfor beholdes i emballasjen inntil den blir åpnet. Produktet kjøles ned, og blir både distribuert og lagret i en ubrutt kjølekjede på 0-4 °C, dette for å unngå oppfløting av fett.

Laktosefri matfløte gjennomgår en patentert prosess der alt melkesukkeret spaltes. Den er fri for laktose, mens smaken og innholdet av alle de andre næringsstoffer er godt bevart. Produktet egner seg derfor svært godt til de med laktoseintoleranse.

Brukertips/ i matlagingen

Matfløte er en magrere fløte som passer bra til supper, sauser og gryteretter, i dessertsauser, på fruktgrøt og til bær. Siden matfløte er homogenisert og har mindre fett kan ikke dette fløteproduktet piskes til krem. Matfløte med 20% fett er kokestabil og tåler småkoking, mens lettere matfløte med 10% fett kun tåler et raskt oppkok før den skiller seg. Laktosefri matfløte kan brukes på samme måte som vanlig matfløte.

Oppbevaring og holdbarhet

Matfløte bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C. Den har en holdbarhet på 3 måneder før åpning. Etter åpning regnes den som ferskvare og er holdbar i ca. 1 uke ved 0-4 °C. Matfløte kan fryses i kartongen i inntil 3 måneder. Den må da tines langsomt i kjøleskap og kun brukes i matlagingen.

Oppbevaring

Bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C

Næringsinnhold

Matfløte innholder enten 10 eller 20% fett
Næringsinnhold per 100 g
Energi i vanlig og laktosefri 853 kJ (207 kcal) eller lettere 497 kJ (120 kcal)
Protein i vanlig og laktosefri matfløte 2,7 g eller lettere matfløte 3,0 g
Karbohydrat i vanlig og laktosefri matfløte 3,9 g eller lettere matfløte 4,3 g
fett 10 eller 20 g


  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.