Blandsmør

Produkt laget av fersk ostemasse blandet enten med rømme, smør eller fløte, eller en blanding av disse. Ostemassen er utfelt ved syrning og oppvarming. Blir kalt kjuke i Gudbrandsdalen og skjørost i Østerdalen. Enkelte steder ble også mosede kalde poteter brukt. Vanligvis ble blandingen varmet forsiktig opp, rørt godt sammen til en smidig masse og spist til middag sammen med kokte poteter og flatbrød. Supper som ble mye brukt sammen med blandsmør var mysmørsuppe, kålrot- og nepesuppe, og ertersuppe. Enkelte steder ble blandsmør stekt i pannen til det ble seigt og hadde fått litt farge. Det ble gjerne spist sammen med poteter og flatbrød.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.