Brie

Brie

Brie er en bløt hvitmuggost med myk konsistens og en smak som er frisk og syrlig, med en mild og behagelig ettersmak. Karakteristisk for disse ostene er den snøhvite overflaten dannet ved vekst av muggsopp, vanligvis en som kalles Penicillium candidumBrie er oppkalt etter et distrikt med samme navn som ligger øst for Paris i Frankrike. Den har en historie som kan føres tilbake til 700-tallet. 

Fremstilling/egenskaper

I Frankrike er brie i dag lovmessig definert som bløtost med overflatemugg, og minst 40 % fett i tørrstoffet. En av de eldste brie-ostene med lange tradisjoner er Brie de Meaux som har opprinnelsesbeskyttelse i Frankrike. I Norge produserer TINE blant annet Fryd Brie og Dovreost Økologisk Brie.

Tradisjonell brie er fra 15-40 cm i diameter og 3-5 cm høy. Osten modnes for det meste ved hjelp av en spesifikk hvitmugg, Penicillium candidum som enten sprøytes på osteoverflaten eller tilsettes til ystemelken.

Det er hvite fløyelsmyke laget på brie består av hvitmugg. Muggkulturen produserer enzymer som gradvis bryter ned ostens fett og proteiner samtidig som den produserer smaksstoffer som gjør at osten gradvis får sin karakteristiske smak og konsistens. Smaken utvikles altså under modning av osten. Tidlig i modningen har osten en mild, fyldig og litt nøtte- og sjampignongaktig smak, mens godt modnet ost er kraftig og aromatisk med utpreget ammoniakklukt.

Brukertips/ i matlagingen

Denne osten egner seg godt til dessert, snacks, i osteanretninger og som fritert eller stekt, servert med syltetøy eller en chutney.

En moden hvitmuggost skal ha en lukt som kan gi assosiasjoner til sjampinjong. Konsistensen skal være myk, nesten kremaktig.

Oppbevaring og holdbarhet

Dette er en kjølevare som bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C.
Mot slutten av holdbarhetstiden vil en hvitmuggost ofte lukte litt ammoniakk. Normalt forsvinner lukten ved temperering av osten. Blir lukten av ammoniakk svært kraftig og konsistensen nærmest flytende, er osten overmoden.

Bløtost blir definitivt ikke bedre av å ha hatt et opphold i fryseboksen. Men har du for mye ost og skal være fraværende en stund, er selvsagt frysing en bedre oppbevaringsmåte enn at osten mugner eller blir overmoden.

Oppbevaring

Bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C

Næringsinnhold


Brie har et relativt høyt fettinnhold på over 30 %.

Ost er i tillegg en viktig kilde for protein, kalsium, fosfor, vitamin B2 (riboflavin) og jod.
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.