Hjem - Melk og meierifakta / Meieribibliotek / Meieriordbok / Homogenisering

Homogenisering

Fettet i melken er den bestanddelen som har lavest vekt. Fettkulene vil derfor flyte opp og danne et fløtelag. For å unngå dette fløtelaget i melken, blir den homogenisert. Under homogeniseringen blir melken kjørt gjennom en smal dyse slik at fettkulene blir så små og finfordelte at de ikke lenger har evnen til å flyte opp. Homogeniseringen er en ren fysisk prosess, sammensetningen av melken blir ikke forandret. Skummetmelk homogeniseres ikke fordi den praktisk talt er fettfri. Kremfløte homogeniseres heller ikke fordi homogeniseringen vil ødelegge piskeegenskapene og dermed kvaliteten på kremen.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.