Kjerne smør

Smør lages ved mekanisk påvirkning av søt eller syrnet fløte.

Fløten (eller rømmen) ledes inn i smørkjernen. Smørkjernen er en beholder laget av rustfritt stål. Den kan rotere og det er mulighet for å tappe kjernemelken fra og tilsett salt underveis i prosessen. Kjernen som inneholder en slags vinger som fungerer som visp, roterer under utkjerningen av melkefettet med en hastighet på ca 30 omdreininger i minuttet. Dermed oppstår en skumdannelse i fløten, hvor fettkuler så klumper seg sammen til smørkorn av ertestørrelse. Når smørkornene er utkjernet, avtappes kjernemelken. Kjerningen tar mellom 15 og 45 min. avhengig av fløtens temperatur og fettprosent.

Kjerning av smør tilsvarer å kinne smør.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.