Mozzarella

Mozzarella

Mozzarella er en typisk pizzaost som har sitt opphav i det sørlige Italia. Opprinnelig er den laget av bøffelmelk, men i dag lages den også av kumelk. Under produksjon av mozzarella blir ostemassen varmet i varmt vann før massen blir strukket. Det er denne behandlingen som gis osten fiberstrukturen som ved oppvarming, feks. på pizza, sørger for at den kan dras ut i lange ostetråder.

Fremstilling/egenskaper

Produksjonsteknikken som blir brukt når man lager mozzarella er spesiell ved at ostemassen varmes i varmt vann og blir eltet og/eller strukket. Dette gjør at osten får en spesiell fiberstruktur. Når osten er smeltet kan den trekkes ut i lange tråder. Ved steking får mozzarella en gyllenbrun farge. Osten er salgsmoden etter 1 – 2 uker.

Mozzarella blir ofte omtalt som en ferskost, men dette er ikke helt riktig. Det finnes nemlig to typer mozzarella. Den ene (og kanskje mest kjente) har et høyt vanninnhold, bløt konsistens, og delikat og melkehvitt utseendet. Osten kommer ofte pakket i lake (myse eller saltvann) og har forholdsvis kort holdbarhet. Denne mozzarellavarianten brukes gjerne i f.eks. tomatsalater sammen med tomat, basilikum og olivenolje. Den andre mozzarellatypen har et lavere vanninnhold, fastere konsistens og lenger holdbarhet. Den egner seg til riving og er ofte å få kjøpt revet i blandingspakker sammen med annen ost (som f.eks. cheddar). Disse pakkene selges gjerne under navnet pizzaost - en passende tittel med tanke på at mozzarella er en gjenganger på italiensk pizza. Ostens popularitet som pizzaingrediens kan være noe av grunnen til at den nå har passert cheddar, og troner øverst på listen over verdens mest spiste oster.

Osten har en mild, men litt syrlig smak, og kan brukes i all type matlaging.

Brukertips/ i matlagingen

Den myke ferske varianten av mozzarella deles gjerne opp og brukes sammen med tomat og basilikum. Både fast og myk mozzarella egner seg meget godt til retter hvor den skal smelte. Osten er populær på pizza - både revet og skåret i tynne skiver.

Oppbevaring og holdbarhet

Mozzarella er en kjølevare som bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C. Hvert ostestykke bør pakkes for seg før det legges bort. Sitrusfrukter og andre varer med sterk lukt må ikke oppbevares sammen med ost. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens gode kvalitet når pakken er åpnet. All ferdigpakket ost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med "best før". Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdato. Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er "best før" datoen, jo mer smak har den.

Den myke, ferske varianten av mozzarella har et høyt vanninnhold og dermed kort holdbarhet og selges gjerne i små plastposer med myse eller saltlake som gir osten noe lenger holdbarhet. Den andre varianter har lavere vanninnhold og er forholdsvis fast. Den har dermed lengre holdbarhet enn den myke. Men husk at selv en fast ost kun vil kunne lagres over tid dersom den er hel og innpakket i original emballasje.

Ost blir definitivt ikke bedre av å ha hatt et opphold i fryseboksen. Men har du for mye ost og skal være fraværende en stund, er selvsagt frysing en bedre oppbevaringsmåte enn at osten mugner. Skulle det komme mugg på fast ost er Mattilsynets råd å skjære godt vekk rundt den synlige muggkolonien, minimum 1 cm rundt og inn i osten. Fryst ost vil svært ofte bli "kort" på konsistens og være vanskelig å skjære i skiver. Slik ost egner seg derfor fint å bruke i varme retter som pizza, supper, gratenger osv. Det kan derfor være lurt å rive osten før den fryses.

Oppbevaring

Bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C

Næringsinnhold

Ost inneholder mange viktige næringsstoffer kroppen trenger. Ost er først og fremst en viktig kilde for protein, kalsium, fosfor, vitamin B2 (riboflavin) og jod.




  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.