Hjem - Melk og meierifakta / Norsk melk / Fakta om norsk melk
  • Fakta om norsk melk

Fakta om norsk melk

I denne artikkelen finner du noen nøkkeltall om meierisektoren og produksjonen av norsk melk. Vi gir også en kort oversikt over de største aktørene i forbindelse med norsk melk.

PUBLISERT: 07.11.2015

De største norske melkeaktørene

 

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt opplysningskontor som har som formål å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på saklig og vitenskapet grunnlag. Melk.no har fokus på ernæring, men ønsker også å skape matglede og inspirere til bruk av melk og meieriprodukter i kostholdet. Hos Melk.no finnes mye data om forbruk av og holdninger til meieriprodukter, og om trender innen mat og helse fra inn- og utland. Melk.no ønsker å være et kompetansesenter for alle som er interessert i mat generelt og helse og kosthold spesielt, uansett om du er vanlig forbruker eller fagperson. Melk.no eies av TINE, Q-Meieriene og Synnøve Finden og finansieres via Omsetningsfondet for melk.

TINE SA

TINE er et samvirkeselskap som eies av norske melkebønder. TINEs virksomhet består av både norsk og internasjonal meierivirksomhet. TINEs overordnede mål er over tid å gi eierne en best mulig melkepris. TINEs produkter skal gi forbrukere og kunder en verdi. I tillegg skal TINE gi samfunnet en bærekraftig næringsmiddelproduksjon.

TINEs virksomhet er representert over hele Norge og hoveddelen av produktene omsettes innenlands. Hovedkontoret ligger i Oslo, mens flesteparten av de internasjonale aktivitetene foregår i USA, Sverige, Danmark og Storbritannia. Melkeprodusentene får sin del av resultatet gjennom betalingen de får for melken de leverer. Hvert medlem har én andel i TINE.

Konsernet har en årlig omsetning på drøyt 15 mrd. kroner. Meierisamvirket eies av omlag 12 000 melkeprodusenter og har om lag 5 400 medarbeidere sysselsatt i hovedorganisasjonen og de 5 heleide regionale døtrene.

Q-Meieriene

Da jordbruksavtalen i 1995 åpnet for konkurranse i meierisektoren gikk melkebønder på Jæren og i Gausdal sammen og dannet hvert sitt meieri. I 2000 kjøpte Kavli alle aksjene i de to uavhengige meieriene og de ble slått sammen til Q-Meieriene. Kavli er i dag hovedaksjonær i selskapet, men de lokale bøndene er også medeiere. Q-Meieriens produkter kommer fortsatt fra de to meieriene på Jæren og i Gausdal. Totalt leverer ca 400 bønder melk til meieriene.

Kavli er en stiftelse og er et av Norges største næringsmiddelkonsern med 370 ansatte i Norge og en omsetning i 2014 på ca 1.6 milliarder kroner. Kavli selger mat og drikke i mer enn 20 land og har egne produksjonsanlegg i Norge, Sverige, Danmark, England og Skottland. Hovedkontoret ligger i Bergen.

Synnøve Finden AS

Synnøve Finden er næringsmiddelprodusent som er en del av Scandza. Det første produktet fra Synnøve Finden kom i 1995 med Synnøve Gulost. Synnøve Finden AS har i dag en omsetning på 1,3 milliarder i 2014. Hovedvirksomheten er produksjon og salg av gulost, brunost, prim og yoghurt. I tillegg selger selskapet juice og en del andre dagligvarer. Hoveddelen av salget skjer til de store dagligvarekjedene i Norge. Selskapet har produksjonsanlegg i Namsos og Alvdal. Det er over 220 ansatte totalt og hovedkontoret ligger på Kolbotn, nær Oslo.

Faktaboks

Visste du at:

  • I Norge er vi selvforsynte med drikkemelk
  • Gjennomsnitts nordmannens årlige forbruk av meieriprodukter: 90 liter melk, 11 kg yoghurt, 10 kg rømme eller fløte og om lag 20 kg ost.
  • Det er ca 10 500 bruk med melkeproduksjon i Norge og hvert bruk har gjennomsnittlig 25 kuer
  • Melk produseres i hele landet, men Rogaland har flest melkekuer (42 874)
  • Det er rundt 230 000 melkekuer i Norge og hver ku produserer gjennomsnittlig 7500 kg melk hvert år
  • 35 000 geiter gir oss omlag 20 millioner liter geitemelk hvert år
  • India er verdens største produsent av kumelk med 16 % av verdensmarkedet, etterfulgt av USA, Kina, Pakistan og Brasil

 *Tallene er per 9. november 2015 og er hentet fra Norsk Landbrukssamvirke og www.FAO.org

Kildeinformasjon

Norsk Landbrukssamvirke. Aktuelle tall 2011

Faktaboks

Visste du at:

  • I Norge er vi selvforsynte med drikkemelk
  • Gjennomsnitts nordmannens årlige forbruk av meieriprodukter: 90 liter melk, 11 kg yoghurt, 10 kg rømme eller fløte og om lag 20 kg ost.
  • Det er ca 10 500 bruk med melkeproduksjon i Norge og hvert bruk har gjennomsnittlig 25 kuer
  • Melk produseres i hele landet, men Rogaland har flest melkekuer (42 874)
  • Det er rundt 230 000 melkekuer i Norge og hver ku produserer gjennomsnittlig 7500 kg melk hvert år
  • 35 000 geiter gir oss omlag 20 millioner liter geitemelk hvert år
  • India er verdens største produsent av kumelk med 16 % av verdensmarkedet, etterfulgt av USA, Kina, Pakistan og Brasil

 *Tallene er per 9. november 2015 og er hentet fra Norsk Landbrukssamvirke og www.FAO.org

Kildeinformasjon

Norsk Landbrukssamvirke. Aktuelle tall 2011

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.