Hjem - Melk og meierifakta / Norsk melk / Hvor lenge er melk egentlig holdbar?
  • Hvor lenge er melk egentlig holdbar?

    Melk er blant de matvarene det kastes mest av i Norge. 

Hvor lenge er melk egentlig holdbar?

Mange er opptatt av at det kastes for mye mat. Likevel viser undersøkelser at den største andelen av maten som kastes, kastes hjemme hos forbruker (Matsvinn.no). Melk er blant de matvarene det kastes mest av, og hovedgrunnen til at den blir kastet er at den er «gått ut på dato»

Ellen Kathrine Ulleberg

PUBLISERT: 04.05.2016 - SKREVET AV: Ellen Kathrine Ulleberg - TITTEL: MATVITENSKAPELIG RÅDGIVER PhD

Datoredsel blant norske forbrukere

Hvis du er en av dem som er redd for å bruke melk etter «best før»-datoen, er du ikke alene. En landsrepresentativ undersøkelse utført av Melk.no i 2015 viser nemlig at om lag en halv million nordmenn som vanligvis drikker melk, ikke vil drikke melk som er «gått ut på dato». Noen velger til og med å helle ut melken før «best før dato» - for sikkerhets skyld. Kvinner drikker i minst grad melk som har «gått ut på dato», og spesielt de unge kvinnene. Hele 24 % av kvinner under 30 år drikker ikke melk etter «best før»-datoen.

Datoen på kartongen har imidlertid lite å si hvis sansene våre forteller oss at melken fortsatt er god. Lukt, smak og se derfor på melken før du avgjør om den må kastes.

Det er også viktig å påpeke at det er forskjell på «best før» og «siste forbruksdato». Sistnevnte brukes for eksempel på kjøttprodukter og betyr at produktet helst ikke skal spises etter den angitte datoen, da det er risiko for tilstedeværelse av sykdomsfremkallende bakterier. Alle meieriprodukter er derimot merket med en «best før dato». Det betyr at produsenten garanterer for kvaliteten på produktet helt frem til denne datoen, forutsatt at den oppbevares riktig. Det betyr imidlertid ikke at melken behøver å kastes etter datoen. Melkens «best før dato» er satt til 13 dager etter at den blir tappet på meieriet. Andre meieriprodukter som yoghurt og syrnet melk holder enda lenger.

Test av melkens holdbarhet

Siden melk ikke automatisk blir dårlig etter en gitt datomerking, ønsket vi å teste hvor lenge melken egentlig var holdbar forutsatt at den ble oppbevart riktig. Vi kjøpte derfor inn lettmelk og ekstra lett melk fra et representativt utvalg leverandører, og åpnet kartongene henholdsvis 5 dager i forkant av «best før»-datoen, på selve datoen, 5 dager etter og 10 dager etter. Melken ble oppbevart på vårt kjølerom (2°C) og lukt, smak og utseende ble vurdert daglig.

Bilde: Ane og Guro smaker, lukter og ser på melken for å vurdere om den fortsatt er god.

Eventuelle endringer som måtte oppstå underveis ble notert. Ti dager etter «best før»- datoen var melken fortsatt fin, selv for melken som ble åpnet 5 dager før den påstemplede datoen. Etter omlag 45 dager ble forsøket avsluttet, ettersom det var lite igjen av melken. Det som var igjen brukte vi til grove vafler som ble servert til lunsj. Andre forslag til hva du kan bruke melken til er grøt, rundstykker og annen bakst. 

Hvordan oppbevare melken riktig?

Temperatur, lys og lukt kan påvirke holdbarheten på ulike produkter, og det er viktig med riktig oppbevaring for å opprettholde holdbarheten. Oppbevares melk riktig, skal det normalt ikke være noen forskjell på holdbarheten av vanlig skummet melk, ekstra lett melk, lettmelk, helmelk eller kremfløte.
Hvor lenge melken holder er svært avhengig av hvordan den har blitt håndtert. Melk skal oppbevares kjølig, helst mellom 2 og 4 °C og den bør ikke settes i sollys. Det betyr at du bør legge innkjøp av mat sist i programmet når du er ute og handler og at melken raskt bør flyttes over til kjøleskap når du kommer hjem. Melken bør på lik måte heller ikke holdes ute av kjøleskapet over lengre tid, for eksempel under frokosten.

Husk også at utildekkede matvarer med sterk lukt kan gi melken smaksfeil om de står sammen i kjøleskapet.

På kontoret vårt har vi et kjølerom som holder melken god og kald. Hjemme på kjøkkenet hos folk kan det være litt annerledes. Mange vet kanskje ikke at melk helst ikke skal stå i kjøleskapsdøren fordi dette ikke er det kaldeste stedet i kjøleskapet. Det beste for melken er at den plasseres i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, da er du sikret lengre levetid på melken.

Hva kan du bruke melk som er over «best før» dato til?

Det er liten grunn til å kaste melk. Som vi har vist i vårt lille forsøk kan melk holde seg uendret i mange dager etter «best før datoen». Når melken fortatt oppleves som god kan du bruke den på samme måte som du pleier. Er du usikker på dine egne sanser, eller skeptisk til at melken fortatt kan drikkes er den likevel super å ta med i bakverk eller for eksempel i grove vafler, pannekaker eller lapper. 

Ser du at melk begynner å nærme seg «best før datoen» og du ikke ønsker å drikke den etter datoen kan vi anbefale at du fryser den ned i egnet emballasje. Tint melk vil endre utseende, men den er fortatt veldig fin å bruke til bakst.

Heldigvis ser det ut til at folk nå har begynt å fokusere på egen kasting av mat. I rapporten «Matsvinn i Norge» utført av Østfoldforskning på oppdrag fra Matvett, viser det seg at en økende andel oppgir å ha redusert egen matkasting, og å være mer bevisst egen matkasting som problem.

Faktaboks

9 tips til å kaste mindre melk

1. Ikke kjøp mer melk enn du har tenkt å bruke
2. Sørg for å handle mat aller sist på handlerunden
3. Ikke la melken bli stående ute over lang tid
4. Oppbevar melken ved 2-4 °C
5. Plassér helst melken i en av de nederste hyllene i kjøleskapet og unngå kjøleskapsdøren
6. Ikke åpne flere kartonger om gangen. Melk holder lenger i uåpnet emballasje 
7. Unngå å sette melk i sollys
8. Dekk godt til mat med sterk lukt så forandrer ikke melken smak
9. Melk kan også fryses. Bruk den da i bakst eller lignende innen 6 måneder

 

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.