Hjem - Melk-tv / Jul / Engelsk sjokoladefudge

Engelsk sjokoladefudge

Sjokoladefugde er ikke alltid like lett å lage. Marianne lærer deg hemmeligheten.

Middels

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 400 g sukker
  • 100 g smør
  • 1 dl kremfløte
  • 1 dl helmelk
  • 100 g mørk kokesjokolade el. lys
  • 1 ss kakaopulver
  • 50 g lys sirup
  • 2 ts vaniljesukker
  • 50 g smør

Fremgangsmåte

Ha sukker, smør, fløte, melk, sjokolade, kakao og sirup i en tykkbunnet kjele, helst med nonstick belegg.

Varm opp blandingen på svak varme og rør med et treredskap til massen begynner å koke.

Bruk en slikkepott og dra ned alt som ligger på kantene av kjelen.
Stikk et karamelltermometer ned i blandingen og la den stå og koke uten omrøring ved middels varme til termometeret viser ca 114 ºC. Dette tar ca 10 til 15 minutter.
For å unngå at sukkeret krystalliserer seg må du ikke røre i gryten mens massen koker inn. 

Når blandingen kommer opp i 114 °C helles den over i en langpanne. Ikke bruk en slikkepott for å ta med masse som har samlet seg rundt kantene av kjelen.

Tørk av steketermometeret slik at dette blir rent. Stikk det nedi fugdemassen og legg skiver av smør oppå massen og dryss vaniljesukker over. La massen kjøle ned uten omrøring til den er mellom 50 og 47 °C.
Når massen er kommmer ned til ca 47 °C, skal den bearbeides med en slikkepott eller lignende til den er så kald og seig at den flyter meget sakte utover.

Hvis du ønsker å tilsette nøtter eller lignende gjøres dette før fudgen helles i formen.

Fudgen overføres til en brødform som er kledd med bakepapir og settes kaldt i noen timer eller natten over. Kuttes i passende terninger.

1 porsjon gir ca 50 biter sjokoladefugde.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.