Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Dessertkaker / Verdens beste/Kvæfjordkake
  • Verdens beste/Kvæfjordkake

Verdens beste/Kvæfjordkake

Denne kaken begynte å bli kjent under tilnavnet "Verdens beste" allerede på 1960-tallet. Prøv den selv og se hva du synes!
Middels
Energi 278.7 kcal
Protein 4.7 g
Fett 17.7 g
Karbohydrater 25.1 g
Fiber 0.3 g
Kalsium 27.1 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.4 µg
Vitamin D 1.7 µg
Tilsatt sukker 14.6 g
Vitamin A 208.5 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 1.2 mg
Folat 11.0 µg
Fosfor 79.4 mg
Jern 0.4 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 6.6 mg
Niacin 0.2 mg
Selen 3.7 µg
Sink 0.3 mg

Ukobla ingrediens:
string(10) "mandelflak"

Ingredienser

12 porsjoner
  • Bunn:
  • 150 g meierismør
  • 150 g sukker
  • 5 stk eggeplomme
  • 4 ss melk
  • 150 g hvetemel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • Marengs:
  • 5 stk eggehvite
  • 180 g sukker
  • 100 g mandelflak , eller hakkede mandler
  • Fyll:
  • 2 dl kremfløte
  • 2 ts vaniljesukker
  • 5 dl ferdig vaniljekrem eller romkrem

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 175 °C. Rør smør og sukker til det er lyst og luftig. Rør inn eggeplommene og melk.

Tilsett hvetemel, vaniljesukker og bakepulver.

Dekk en langpannen med bakepapir og fordel deigen jevnt utover. Eller fordel deigen i to bakepapirkledde, eller godt smurte, springformer (24 cm i diameter).


Marengs
Pisk eggehvitene nesten stive med en mikser og tilsett sukkeret i en tynn stråle under visping. Pisk til du får en stiv og blank marengs. 

Fordel massen over deigen og dryss på mandlene. Stek kaken/kakene midt i ovnen i 15 - 20 minutter og avkjøl den/de.

 

Del kaken i to like deler (har du bakt kaken i springform skal ikke disse kakene deles). Legg den ene delen på fatet med marengsen ned.

Bland vispet kremfløte og vaniljesukker i vanilje/romkremen og bre kremen over denne bunnen. Legg den andre kakedelen oppå med marengsen opp.

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.