Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Fromasjer/mousser/geléer / Fløterand med urter, plomme- og kvedesorbet og tørkede epleskiver.
  • Fløterand med urter, plomme- og kvedesorbet og tørkede epleskiver.

Fløterand med urter, plomme- og kvedesorbet og tørkede epleskiver.

Her presenterer vi en dessert med smaker fra Vestlandet. Oppskrift av Hanne Frostad, spisestedet "På Høyden", Bergen
Vanskelig
Energi 202.1 kcal
Protein 0.7 g
Fett 8.8 g
Karbohydrater 29.9 g
Fiber 0.5 g
Kalsium 24.8 mg
Vitamin B2 0.0 mg
Vitamin B12 0.0 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 25.4 g
Vitamin A 117.9 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 3.6 mg
Vitamin E 0.2 mg
Folat 1.0 µg
Fosfor 12.5 mg
Jern 0.0 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 3.6 mg
Niacin 0.0 mg
Selen 0.3 µg
Sink 0.1 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 5 dl kremfløte
  • 20 g friske urter
  • 2 ss akasie honning
  • 2 stk gelatinplater
  • Kvede og plommesorbet
  • ½ kg kvede eller 4 stk
  • 5 dl vann
  • 5 dl sukker
  • 5 stk plomme
  • Tilbehør
  • 4 stk tørkede epler
  • 2 stk plomme
  • 1 dl eplesirup

Fremgangsmåte

Varm opp fløte til kokepunktet. Ta pannen bort fra varmen. Ha i finhakkede urter. Her kan du fritt eksperimentere med urter. Dette kan kjøres i kjøkkenmaskin for å få grønnere farge på fløteranden. La stå og trekke smak i en time. Sil av urtene. Smak til med akasiehonning (eller bringebærhonning).

Gelatin legges til bløt i kaldt vann i 5 min. Klem ut vannet. Varm opp litt av fløteranden og ha i gelatinen. Siles over i resten av fløteranden.

Hell over i små syltetøyglass eller andre skåler. Sett i kjøleskap. Stivner på 2-3 timer.

Plomme- og kvedesorbet:
Skjær kvedene i skiver og legg de i sylteglass.

Vann og sukker kokes opp og helles over kvedene. Sett på lokket og la det stå et døgn. 

Sukkerlaken fra kvedene has i en panne. Plommene kuttes grovt og gis et oppkok i laken (1 plomme legges til side til anretning.)

Ha blandingen i en hurtigmikser/blender og kjør til en glatt masse. Sil massen og hell den i en sorbetmaskin til innfrysing. Hvis du ikke har en sorbetmaskin settes bollen i fryseren, la det fryse inn og ta det ut igjen og kjør den innfryste sorbeten i en foodprosessor.

1 kvede og 1 plomme kuttes i tynne båter. Disse legges på tallerkenen, med sorbeten over. Stikk en epleskive i sorbeten til pynt. (du kan også tørke tynne epleskiver i ovn) Tørkede plommer i eplekonsentrat brukes som pynt.  



 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.