Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Fromasjer/mousser/geléer / Limedrøm med vaniljemakroner
  • Limedrøm med vaniljemakroner

Limedrøm med vaniljemakroner

En delikat fromasj som tar deg fra hobbykokk til gourmetkokk!
Middels
Energi 349.7 kcal
Protein 6.2 g
Fett 19.2 g
Karbohydrater 36.6 g
Fiber 2.3 g
Kalsium 69.8 mg
Vitamin B2 0.3 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.1 µg
Tilsatt sukker 34.4 g
Vitamin A 135.1 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 5.1 mg
Folat 10.6 µg
Fosfor 105.4 mg
Jern 0.7 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.2 mg
Magnesium 52.6 mg
Niacin 0.6 mg
Selen 1.8 µg
Sink 0.6 mg

Ingredienser

Porsjoner 6
  • 2 stk gelatinplater
  • ½ dl friskpresset limesaft
  • 10 g sukker
  • 1 stk eggehvite
  • 20 g sukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 2 dl kremfløte
  • 60 g sukker
  • Vaniljemakroner
  • 140 g skåldede mandler
  • 230 g melis
  • 1 stk vaniljestang
  • 100 g eggehvite (ca 3 stk)
  • 30 g sukker

Fremgangsmåte

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann, ca 5 minutter.

Kok opp limesaft og 10 g sukker i en kjele under omrøring til sukkeret har løst seg opp. Ta kjelen av platen. Hell av vannet fra gelatinen og smelt de i limelaken. La blandingen avkjøles.

Pisk eggehviten nesten helt stive. Tilsett 20 g sukker gradvis under visping i den stive eggehviten. Visp til det blir en luftig og stiv marengs.

Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.

Visp kremfløten med 60 g sukker og vaniljefrø til luftig krem i en tredje bolle. Rør inn avkjølt limelake i kremen med en slikkepott.

Til slutt vendes marengsen forsiktig inn i kremen. Fyll limekremen i kuvert skåler/former og sett de i kjøleskapet i noen timer.

 

Vaniljemakroner

Kjør mandler og melis i en foodprosessor til det blir et fint mel.

Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.

Pisk eggehviten nesten helt stive. Tilsett 30 g sukker og vaniljefrøene gradvis under visping i den stive eggehviten. Visp til det blir en luftig og stiv marengs.

Vend mandelmassen inn i marengsen med en slikkepott. Ha massen i en sprøytepose. Sprøyt ut massen i sirkler. Diameter på sirklene bør være som kuvertformene til limekremen, høyde 1,5–2 cm.

Forvarm stekeovnen til 180 °C. La den utsprøytede massen stå og tørke i ca 20 minutter før de stekes i 10–15 minutter.

Hvelv limekremen ut (dypp evt. formen raskt i varmt vann) på toppen. Pynt med sukkerpynt.

Sukkerpynt
Ha ca 100 g sukker i en stekepanne på middels varme. Varm opp sukkeret samtidig som pannen ristes forsiktig. Rør forsiktig når sukkeret har begynt å karamellisere seg (blitt gyldenbrunt).

Hell karamellen over i en liten mugge e.l. som tåler høy temeratur, og la den renne i tynn stråle ned på bakepapir i fine kruseduller. Avkjøl og løsne forsiktig fra papiret.

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.