Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Fromasjer/mousser/geléer / Multesuppe med tjukkmjølkspudding og søte krydderbrød krutonger
  • Multesuppe med tjukkmjølkspudding og søte krydderbrød krutonger

Multesuppe med tjukkmjølkspudding og søte krydderbrød krutonger

Her presenterer vi en dessert med smaker fra Midt Norge. Oppskrift av Mikael Forselius ved Røros Hotell.

Vanskelig
Energi 206.5 kcal
Protein 2.4 g
Fett 14.2 g
Karbohydrater 15.5 g
Fiber 1.7 g
Kalsium 53.1 mg
Vitamin B2 22.3 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.4 µg
Tilsatt sukker 9.3 g
Vitamin A 189.2 mg
Vitamin B1 3.6 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 17.8 mg
Vitamin E 1.0 mg
Folat 12.7 µg
Fosfor 37.4 mg
Jern 0.3 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 12.0 mg
Niacin 0.3 mg
Selen 0.7 µg
Sink 0.3 mg

Ukobla ingrediens:
string(11) "stjerneanis"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 65 g sukker
  • 3 dl kremfløte
  • 1 stk vaniljestang
  • 2 dl syrnet melk (tjukkmjølk)
  • 2 stk gelatinplater
  • 100 g sukker
  • 1 dl vann
  • ½ dl hvitvin (evnt. syrlig eplejuice)
  • 2 stk hel nellik
  • 1 stk hel kanel
  • 1 stk stjerneanis
  • 200 g multer (friske eller frossne)
  • 80 g søtt krydder brød evnt. gulrotkake/formkake
  • 40 g smør (Rørossmør)

Fremgangsmåte

Ha sukker i en kjele og tilsett fløte og vaniljestang. Kok inn i ca 20 minutter til det gjenstår ca 1/2 av væsken. 

I mens legges gelatinplatene i bløt i ca 5 minutter. Kryst ut vannet fra gelatinplatene og smelt de i den innkokte fløten. Avkjøl fløten og pisk inn tjukkmjølken.

Smør 4 engangsformer eller muffinsformer med et tynt lag olje og hell blandingen i formene. Sett kjølig til puddingene stivnet. Ca 2 timer.

Smelt sukkeret i en kjele til det er gyllent. Ha i vann, hvitvin, stjerneanis, kanel og nellik og kok opp. Tilsett multer og kok sammen i ca 5 minutter.

Sil av kraften og sett multene til side. Kok ned kraften til passe konsistens. Ta ut krydderne og passer multene gjennom en sil. Rør multekjøttet inn i kraften.

Brun smør i en panne og stek brødterningene gylne. Legg dem på kjøkkenpapir for å renne av seg.

Anrett pudding i en dyp tallerken, hell suppe rundt og legg på brødkrutonger.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.