Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Frukt/bær / Epletrifle
  • Epletrifle

Epletrifle

En nydelig og enkel søndagsdessert. Den kan lages i en stor bolle eller i porsjonsskåler.
Enkel
Energi 135.8 kcal
Protein 1.5 g
Fett 3.6 g
Karbohydrater 23.6 g
Fiber 1.6 g
Kalsium 30.0 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.3 µg
Tilsatt sukker 12.4 g
Vitamin A 46.2 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 6.3 mg
Vitamin E 0.6 mg
Folat 4.6 µg
Fosfor 36.7 mg
Jern 0.2 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 5.6 mg
Niacin 1.7 mg
Selen 1.0 µg
Sink 0.2 mg

Ingredienser

Porsjoner 6
  • Eggekrem:
  • 2 ½ dl helmelk
  • 1 stk vaniljestang
  • 2 stk eggeplomme
  • 60 g sukker
  • 20 g maisstivelse (maizena)
  • 1 dl kremfløte
  • 1 kg eple
  • 200 g sukker
  • 1 ts revet sitronskall
  • 1 ts garam masala
  • 1 ts malt kanel
  • ½ ts malt muskat
  • 8 stk fingerkjeks
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ss melis

Fremgangsmåte

Hell melken i en liten kjele og tilsett en splittet vaniljestang. Varm melken opp til kokepunktet.

Pisk eggeplommer, sukker og maisenna i en bolle. Hell den varme melken oppi eggeblandingen litt etter litt samtidig som du rører med en visp.

Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i 1 minutt under konstant omrøring. Hell kremen over i en bolle og dekk den med plastfilm. Sett den i kjøleskapet til kremen er kald. Pisk kremfløten og rør den inn i den kalde kremen.

Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær eplene i skiver.

Ha eplene, litt av sukkeret og revet sitronskall i en stor, tykkbunnet kjele. Kok dem over middels varme under stadig omrøring til de begynner å bli most, men det er fortsatt en del biter.

Tilsett krydderet og sukker etter smak. Dekk bunnen av en dessertskål med fingerkjeks og hell den varme eplemosen over. Sett bollen i kjøleskapet til blandingen er kald. Hell eggekremen over eplemosen. Pynt med pisket krem, tilsatt melis, fra sprøytepose og litt kanel på toppen.

For å spare noe kalorier kan du erstatte kremfløte med dessertfløte i denne oppskriften. Kremfløten erstattes med lik mengde dessertfløte

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.