Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Frukt/bær / Fikenchutney, aprikoskompott og nøtteblanding
  • Fikenchutney, aprikoskompott og nøtteblanding

    Server fikenchutney, aprikoskompott og nøtter til ost 

Fikenchutney, aprikoskompott og nøtteblanding

Fikenchutney, aprikoskompott og nøtteblanding er det perfektefølget til god ost.

Enkel
Energi 145.9 kcal
Protein 3.0 g
Fett 6.3 g
Karbohydrater 16.9 g
Fiber 4.6 g
Kalsium 46.2 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.0 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 1.7 g
Vitamin A 6.0 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 1.6 mg
Vitamin E 1.9 mg
Folat 10.0 µg
Fosfor 74.7 mg
Jern 1.2 mg
Kalium 0.4 mg
Kopper 0.3 mg
Magnesium 42.8 mg
Niacin 0.6 mg
Selen 1.8 µg
Sink 0.5 mg

Ingredienser

1 porsjoner
  • Fikenchutny
  • 200 g tørkede fiken
  • 2 dl vann
  • ½ stk sitron (saften)
  • 50 g valnøttkjerner grovt hakket
  • 2 g madeira dessertvin (kan sløyfes)
  • Aprikoskompott
  • 200 g tørket aprikos
  • 100 g rosiner
  • 2 dl vann
  • 2 ss sukker
  • 1 stk vaniljestang delt i to på langs
  • Nøtteblanding
  • 1 l vann
  • 50 g salt
  • 50 g mandler
  • 50 g valnøttkjerner
  • 50 g hasselnøtter
  • 50 g cashewnøtter

Fremgangsmåte

Fikenkompott

Del fiknene i mindre biter, bland dem med sitronsaft og vann i en kjele. Kokes uten lokk på svak varme i 10 minutter. Avkjøl litt og bland inn madeira og valnøtter. Passer godt til blåmuggoster, chevre og andre skarpe oster.

 

Aprikosekompott

Del aprikosene i biter, bland med rosiner, sukker og vaniljestang. Hell på vann og kok til kompotten får en tykk konsistens.

 

Nøtteblanding

Bland vann og salt i en bolle. Legg nøttene i saltvannsblandingen og la dem ligge i ca 1 time. Hell av vannet og legg nøttene på et stekebrett. Rist nøttene i stekeovn ved 120 grader i 30 minutter. Serveres sammen med fikenchutny til ost.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.