Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Frukt/bær / Stikkelsbærsorbet
  • Stikkelsbærsorbet

Stikkelsbærsorbet

"Søte, bløte stikkelsbær...", slik starter Inger Hagerups dikt om dette søte og litt syrlige bæret som er i slekt med solbær og rips. Stikkelsbær er ikke alltid like lett å få tak i da det er liten kommersiell produksjon i Norge, men stikkelsbærbusker er ofte å finne i vill tilstand i hager. Er du så heldig å ha lett tilgang på dette flotte bæret, anbefaler vi deg å prøve denne oppskriften.
Enkel
Energi 306.4 kcal
Protein 1.2 g
Fett 19.7 g
Karbohydrater 30.5 g
Fiber 0.5 g
Kalsium 45.2 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.1 µg
Tilsatt sukker 27.5 g
Vitamin A 264.9 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 13.0 mg
Vitamin E 0.6 mg
Folat 6.3 µg
Fosfor 33.2 mg
Jern 0.1 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 5.0 mg
Niacin 0.1 mg
Selen 0.8 µg
Sink 0.1 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 250 g stikkelsbær , frosne
  • 2 dl melis
  • 1 ½ dl seterrømme
  • Pynt og tilbehør:
  • 1 dl mos av stikkelsbær
  • 1 stk kiwi
  • 2 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Kjør bær, melis og rømme i foodprosessor til en jevn sorbet. Serveres den straks, da er den herlig spisemyk.

Saus av stikkelsbærmos, kiwi i skiver og vispet kremfløte er godt tilbehør.

Sorbeten kan gjerne oppbevares i fryseboksen til ca 30 minutter før den skal serveres for å få en fastere konsistens.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.