Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Is/sorbet/parfait / Hjemmelaget vaniljeis
  • Hjemmelaget vaniljeis

Hjemmelaget vaniljeis

Hjemmelaget is er enkelt å lage og det smaker himmelsk godt. Dette er en kjempeflott grunnoppskrift hvor du kan tilsette alle de smakene du måtte ønske.
Middels
Energi 237.2 kcal
Protein 3.8 g
Fett 16.4 g
Karbohydrater 18.4 g
Fiber 0.0 g
Kalsium 86.5 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 1.0 µg
Vitamin D 1.4 µg
Tilsatt sukker 15.6 g
Vitamin A 229.8 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 2.0 mg
Folat 19.1 µg
Fosfor 121.6 mg
Jern 0.6 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 7.5 mg
Niacin 0.0 mg
Selen 4.9 µg
Sink 0.6 mg

Ingredienser

Porsjoner 6
  • 4 dl helmelk
  • 3 dl kremfløte
  • 1 stk vaniljestang
  • 6 stk eggeplomme
  • 150 g sukker

Fremgangsmåte

Ha helmelk og kremfløte i en kjele. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut vaniljefrøene. Ha de i kjelen sammen med stangen. La det få et oppkok under omrøring og trekk kjelen fra varmen.

Mens melkeblandingen står til avkjøling, vispes eggeplommer og sukker til luftig eggedosis.  Bruk gjerne en håndmikser eller kjøkkenmaskin. Ta ut den splittede vaniljestangen fra melkeblandingen og hell blandingen forsiktig i eggedosisen under visping.

Hell blandingen tilbake i kjelen. Rør over svak varme til eggekremen begynner å tykne. Kremen må ikke koke, da sprekker den.

Sett kjelen i litt kaldt vann og rør til eggekremen er avkjølt.

Hell eggekremen over i en bolle (helst av metall, da transporteres kulden raskere) og dekk overflaten med plast. Sett bollen i fryseren i ca 2 timer til den er begynt å fryse inn. Ta den ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser/visp. Gjenta dette minst to ganger før isen fryses endelig. Dekk overflaten med plast for å forhindre at det dannes iskrystaller på overflaten.

 

En porsjon gir 165 g vaniljeis.
100 g vaniljeis = 239 kcal

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.