Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Is/sorbet/parfait / Kulfi med kardemomme og nøtter
  • Kulfi med kardemomme og nøtter

Kulfi med kardemomme og nøtter

Kulfi er en tradisjonell indisk is som lages ved å koke inn melk. Dette tar sin tid, men det gir en helt spesiell smak på isen. Isen har en tett konsistens og smelter langsomt. Tradisjonelt fryses den inn i kremerhusformer.
Middels
Energi 119.4 kcal
Protein 3.4 g
Fett 8.3 g
Karbohydrater 7.8 g
Fiber 0.2 g
Kalsium 108.1 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.4 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 3.3 g
Vitamin A 84.8 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.5 mg
Folat 5.2 µg
Fosfor 86.2 mg
Jern 0.1 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 13.0 mg
Niacin 0.1 mg
Selen 1.0 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

4 porsjoner
  • 1 ½ l helmelk
  • 1 stk vaniljestang
  • 1 ts hel kardemomme (kjerner)
  • 60 g sukker
  • 2 dl kremfløte
  • 20 g pistasjenøtter
  • 20 g rå skåldede mandler

Fremgangsmåte

Ha melk, hel kardemomme og en splittet vaniljestang i en tykkbundet kjele. La det hele få et oppkok og skru ned varmen slik at melken blir stående å småkoke uten å koke over. Rør ofte slik at melken ikke svir seg i bunnen av kjelen. Melken skal koke ned til halv mengde (ca 7 dl).

Når melken er kokt inn tilsettes sukkeret og koker i noen minutter til det er oppløst. Sil melken. Sett kjelen i litt kaldt vann og rør til melken er avkjølt.

Visp fløte til den er nesten stiv og rør den inn i den avkjølte melken.

Finhakk skåldede mandler og pistasjnøtter og rist de lett ved middelsvarme i en tørr stekepanne.

Hell isblandingen over i en bolle (helst av metall, da kulden transporteres raskest) og dekk overflaten med plast. Sett bollen i fryseren i ca 2 timer til den er begynt å fryse inn. Ta den ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser/kjøkkenmaskin. Gjenta dette minst to ganger før isen fryses endelig. Tilsett nøtter og mandler ved siste pisking. Ta gjerne av litt til pynt.

Lag kremerhus av papp og kle innsiden med bakepapir. Fyll formene og frys. Dekk overflaten med plast for å forhindre at det dannes iskrystaller på overflaten.

Heldig er den som har en ismaskin: Da er det bare å helle den avkjølte isblandingen i ismaskinen, følg bruksanvisningen til maskinen og kjør isen til den har fått konsistens som tykk softis.  Følg videre fremgangsmåte som skrevet over.

Server med ristede nøtter og karamellsaus, smakssattsirup eller honning.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.