Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Is/sorbet/parfait / Rabarbraiskake
  • Rabarbraiskake

Rabarbraiskake

Bruk den flotte rabarbraen som vokser i hagen og bak en frisk og god iskake.
Middels
Energi 217.4 kcal
Protein 3.1 g
Fett 11.5 g
Karbohydrater 24.3 g
Fiber 2.4 g
Kalsium 71.5 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.4 µg
Tilsatt sukker 22.4 g
Vitamin A 119.4 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 3.2 mg
Vitamin E 2.3 mg
Folat 10.8 µg
Fosfor 63.8 mg
Jern 0.5 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 23.1 mg
Niacin 0.3 mg
Selen 1.9 µg
Sink 0.4 mg

Ukobla ingrediens:
string(11) "stjerneanis"

Ingredienser

12 porsjoner
  • Rabarbrasyltetøy:
  • 1 kg rabarbra
  • 400 g sukker
  • ½ dl vann
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 stk hel kanel
  • 2 stk stjerneanis
  • Mandelbunn:
  • 150 g mandler
  • 150 g melis
  • 4 stk eggehvite
  • Iskrem:
  • 4 stk eggeplomme
  • 150 g melis
  • 5 dl kremfløte
  • innkokt rabarbrasyltetøy

Fremgangsmåte

Rabarbrasyltetøy
Trekk skinnet av rabarbraen hvis det er tykt. Del stilkene i biter à ca 2 cm.

Kok opp rabarbra, sukker og vann i en kjele ved middels varme. Tilsett vaniljesukker, hel kanel og stjerneanis og la det hele småkoke til syltetøyet har kokt inn til en tykk masse. Dette kan ta opptil 2 timer. Syrligheten på rabarbra er varierende. Smak på syltetøyet under kokeprosessen og tilsett mer sukker hvis nødvendig.

Rør av og til og ofte mot slutten, slik at syltetøyet ikke brenner seg fast. Avkjøles og settes kaldt. Syltetøyet kan lages flere dager i forveien i forhold til resten av kaken.


Mandelbunn

Mal mandlene. Bland med melis. Stivpisk eggehvite og skjær dem forsiktig inn i mandelblandingen.

Dekk bunnen av en (24 cm i diameter) kakeform med bakepapir og hell røren over. Stek kaken ved 160 ºC i 25–30 minutter. Avkjøl bunnen i formen.

 
Iskrem
Pisk egg og melis til stiv eggedosis.

Pisk kremfløten til krem.

Bland kremfløte og eggedosis og vend forsiktig inn rabarbrasyltetøyet.

Ta frem formen med den avkjølte mandelbunnen og hell iskremblandingen over.

Frys kaken i minst 12 timer.

La kaken stå ca ½ time i kjøleskap før servering.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.