Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Is/sorbet/parfait / Skogsbærparfait
  • Skogsbærparfait

Skogsbærparfait

En frisk og enkel dessert som smaker fortreffende i sommervarmen
Middels
Energi 254.4 kcal
Protein 2.8 g
Fett 21.0 g
Karbohydrater 13.1 g
Fiber 1.5 g
Kalsium 61.8 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.7 µg
Vitamin D 1.1 µg
Tilsatt sukker 9.6 g
Vitamin A 289.0 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 7.8 mg
Vitamin E 2.0 mg
Folat 16.1 µg
Fosfor 92.5 mg
Jern 0.7 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 7.8 mg
Niacin 0.1 mg
Selen 3.7 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 12 stk
  • ½ dl vann
  • 100 g sukker
  • 300 g dypfryste skogsbær
  • 5 stk eggeplomme
  • 100 g sukker
  • 5 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Kok opp vann og sukker og la det stå og småkoke i noen minutter til sukkerlaken har kokt litt inn. Hell laken i en hurtigmikser eller foodprosessor og tilsett halvtinte skogsbær. Kjør til det har blitt en jevn og glatt masse.

Visp eggeplommer og sukker til en luftig eggedosis. Kremfløte vispes luftig, men ikke helt stiv i en annen bolle og vendes forsiktig inn i eggedosisen.

Til slutt røres bærene inn i blandingen. Ha parfaitblandingen over i porsjonsformer (f.eks store muffinsformer) eller en stor form som rommer hele parfaitblandingen. Dekk med plast og frys isen i noen timer til den er dypfryst. Fordi kremfløten er vispet til krem skal ikke denne røres i slik iskrem skal ved innfrysing.

Sett parfaiten i kjøleskap i noen minutter (fra 10–20 minutter alt etter størrelsen) før servering, slik at den få den rette smak og konsistens.

 

Parfait er en type fløteis som lages av stivvisket fløte, eggeplommer og sukkerlake. Konsistensen blir luftig og lekker.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.