Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Paier/terter / Kongelig blåbærterte
  • Kongelig blåbærterte

Kongelig blåbærterte

Middels
Energi 197.8 kcal
Protein 4.7 g
Fett 10.9 g
Karbohydrater 20.0 g
Fiber 1.6 g
Kalsium 64.7 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.7 µg
Vitamin D 1.4 µg
Tilsatt sukker 8.3 g
Vitamin A 154.3 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 3.2 mg
Vitamin E 1.9 mg
Folat 24.8 µg
Fosfor 105.3 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 13.7 mg
Niacin 0.4 mg
Selen 4.6 µg
Sink 0.6 mg

Ukobla ingrediens:
string(18) "snøfrisk naturell"

Ingredienser

8 porsjoner
  • tertebunn:
  • 85 g romtemperert meierismør
  • 60 g sukker
  • 1 stk egg
  • ca. 200 g hvetemel
  • fyll:
  • 400 g blåbær
  • 125 g snøfrisk naturell
  • 3 stk egg
  • 50 g sukker
  • vaniljesaus:
  • 5 dl melk
  • ½ stk vaniljestang
  • 150 g sukker
  • 10 stk hel nellik
  • 5 stk eggeplomme
  • pynt:
  • 2 dl crème fraîche orginal, 35 %
  • 1 ss frisk sitronmelisse

Fremgangsmåte

Bland smør, sukker og egg og rør i mel. La deigen hvile 1/2 time. Kjevle den ut 2 - 3 mm tykk og kle en paiform, ca 26 cm i diameter (til en terte på 8-10 porsjoner). Lag kanten tykkere enn bunnen. Prikk med gaffel. Forstek bunnen ved 170 grader til det er gyllent ca. 15 minutter.

Spar blåbær til pynt. Fyll resten i tertebunnen. Visp sammen Snøfrisk, egg og sukker. Hell dette over bærene og stek terten ferdig med fyllet til det er stivnet - ca 1 time.

Ha melk, vaniljstang (del opp og skrap ut frøene) sukker og nellik i en kjele. Kok opp og la det stå å trekke noen minutter.

 Visp sammen eggeplommene. Visp i litt av den varme melken. Hell tilbake i kjelen og visp godt til sausen tykner og når kokepunktet. Den må ikke koke. Sil sausen og server den kald til lun terte.

Pynt med Creme Fraiche, blåbær og grønt.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.