Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Puddinger/grøter / Brødpudding

Brødpudding

Brødpudding fikk sin plass i historien i 1814. Den ble nemlig servert hver eneste dag da Eidsvollmennene var samlet for å skrive Norges Grunnlov.
Middels
Energi 196.0 kcal
Protein 5.6 g
Fett 9.5 g
Karbohydrater 19.2 g
Fiber 0.8 g
Kalsium 60.3 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.7 µg
Vitamin D 1.6 µg
Tilsatt sukker 8.7 g
Vitamin A 136.9 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.8 mg
Vitamin E 1.5 mg
Folat 21.7 µg
Fosfor 109.4 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 11.3 mg
Niacin 2.9 mg
Selen 5.1 µg
Sink 0.6 mg

Ukobla ingrediens:
string(12) "lyse rosiner"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 100 g lyse rosiner
  • ½ dl rom evt romessens
  • 250 g daggammel loff
  • 125 g sukker
  • 100 g smør
  • 6 stk egg
  • 5 dl helmelk eller lettmelk
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ts sitronsaft
  • 1 ts malt kanel
  • 1 stk eple
  • vaniljesaus

Fremgangsmåte

La rosinene trekke i rom (event romessens blandet med vann) i noen timer eller over natten.

Skjær loffen i terninger og fordel dem på en stekeplate. Rist dem i stekeovnen ved 225 grader i ca 5 minutter til de er tørre.

Pisk sammen sukker, smeltet smør, egg, melk, vaniljesukker, sitronsaft og kanel i en stor bolle.

Skrell eplet og skjær det i små terninger. Ha dem i bollen sammen med brødterninger og rosiner. La væsken trekke inn i brødet.

Fyll blandingen over i en 1½ liters brødform som er kledd med bakepapir i bunnen. Stek brødpuddingen i vannbad nederst i stekeovnen ved 175ºC i ca 1 time.

Servér den varm eller lun med vaniljesaus.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.