Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Puddinger/grøter / Grunnlovsdessert
  • Grunnlovsdessert

Grunnlovsdessert

En frisk og fyldig dessert som passer perfekt til grunnlovsdagen eller andre festdager.

Middels
Energi 181.8 kcal
Protein 5.4 g
Fett 13.4 g
Karbohydrater 9.2 g
Fiber 2.3 g
Kalsium 100.0 mg
Vitamin B2 0.3 mg
Vitamin B12 0.8 µg
Vitamin D 1.3 µg
Tilsatt sukker 4.8 g
Vitamin A 130.5 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 2.3 mg
Vitamin E 4.2 mg
Folat 23.2 µg
Fosfor 139.8 mg
Jern 1.0 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 33.9 mg
Niacin 0.4 mg
Selen 4.5 µg
Sink 0.8 mg

Ukobla ingrediens:
string(7) "svisker"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • kompott:
  • 200 g svisker , steinfrie
  • 200 g rabarbra , renset i 2,5 cm lange biter
  • 3 dl vann
  • 2 dl sukker
  • 1 ss potetmel
  • ½ dl vann
  • ferdiglaget vaniljekrem eller lag selv:
  • 2 stk gelatinplater
  • 4 stk eggeplomme
  • 2 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ½ dl lettmelk
  • 3 dl kremfløte
  • pynt:
  • 1 dl mandler , i flak eller grovhakkede
  • 1 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Kok rabarbra og svisker så vidt møre i vann tilsatt sukkeret. Ta av noen svisker til pynt.

Rør potetmel ut i 1/2 dl kaldt vann og tilsett dette som en stråle i kompotten. Rør hele tiden og la kompotten tykne over svak varme. Ta av platen og avkjøl.

Vaniljekrem:
Legg gelatinen i kaldt vann ca. 5 minutter.

Visp eggeplommer og sukker.

Bland melk, fløte, vaniljesukker og eggedosis og varm forsiktig til sausen tykner.

Klem vannet fra gelatinen og smelt den i 3 ss kokende vann. Rør gelatinen i melkeblandingen og la vaniljekremen avkjøles og bli tykk.

 

Legg kompotten i bunnen av en glassbolle og hell over vaniljekremen. Strø over mandler og legg vispet krem på toppen. Pynt med noen svisker.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.