Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Puddinger/grøter / Kaffegraut

Kaffegraut

Denne grøten spiser du istedet for bløtekake til kaffen. Den skal serveres kald, og den har lenger holdbarhet enn bløtekake. Kaffegrøt ble før brukt til fest slik som bryllup, barsel og andre store festdager.

Middels
Energi 186.8 kcal
Protein 3.2 g
Fett 12.1 g
Karbohydrater 16.2 g
Fiber 0.2 g
Kalsium 92.0 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.4 µg
Vitamin D 0.7 µg
Tilsatt sukker 6.7 g
Vitamin A 154.1 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.4 mg
Vitamin E 0.3 mg
Folat 5.0 µg
Fosfor 78.9 mg
Jern 0.1 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 10.0 mg
Niacin 4.4 mg
Selen 1.1 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • ⅓ l kremfløte
  • 2 l helmelk
  • 200 g semulegryn
  • 200 g sukker
  • 200 g smør
  • 1 ts salt
  • 1 ss malt kanel
  • 1 dl rosiner

Fremgangsmåte

Ha fløte, melk og semulegryn i en kjele og la det småkoke i 3 timer. Grøten skal småkoke, men må ikke fosskoke. Det skal smake innkokt når det er ferdig.

Når grøten er ferdig kokt tar du kjelen til side og har i sukkeret. Rør dette godt ut slik at den blanke overflaten som danner seg av oppløst sukker i varm grøt, blir rørt godt inn i grøten.

Til slutt har du i smøret. Del det opp i passelige biter og rør til det har smeltet.

Hell grøten over i et fat, gjerne litt dypt. Pynt grøten med kanel over hele flaten, og legg rosiner på toppen.

Sett grøten til avkjøling. Servér nykokt kaffe til.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.