Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Puddinger/grøter / Sagopudding med syltede appelsiner og plommer
  • Sagopudding med syltede appelsiner og plommer

Sagopudding med syltede appelsiner og plommer

Hulda Garborg (egentlig Karen Hulda Garborg) var en norsk forfatter. Hun var opptatt av å skrive om kvinners stilling i samfunnet og om den tradisjonelle norske kulturen. Denne oppskriften på sagopudding er etter henne.
Middels
Energi 86.9 kcal
Protein 1.4 g
Fett 1.0 g
Karbohydrater 17.5 g
Fiber 1.3 g
Kalsium 53.1 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 10.0 g
Vitamin A 8.1 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 34.5 mg
Vitamin E 0.3 mg
Folat 20.0 µg
Fosfor 30.7 mg
Jern 0.1 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 12.1 mg
Niacin 0.2 mg
Selen 0.9 µg
Sink 0.2 mg

Ingredienser

Porsjoner 8
  • 1 ½ l helmelk
  • 150 g sagogryn
  • 125 g sukker
  • 30 g mandler
  • dråper eller revet skall av 1 stk sitron
  • syltede appelsiner:
  • skall av 5 kg appelsin
  • 750 g sukker pr. kilo skall

Fremgangsmåte

Varm opp melken, visp hele tiden til det så vidt koker. Dryss inn grynene og la det koke til det blir grøt.

Tilsett de andre ingrediensene, og ha massen over i en glassskål. Strø litt sukker over.

Mandlene skal skåldes og grovhakkes – istedenfor sitrondråper kan vi bruke finrevet skall av en sitron.

Syltede appelsinskall etter Hulda Garborg:

Skjær appelsinskallet i lange bladtynne strimler og legg dem i vann over natten. Dagen etter fjerner du det overflødige vannet og koker skallet mørt i nytt vann med sukker. Her skal du bruke 750 g sukker pr. kg skall.

Tips: Syltede appelsinskall er svært godt dyppet i sjokolade.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.