Hjem - Oppskrifter / Frokost/kvelds / Brødmåltider / Brød med saup

Brød med saup

Lag et deilig brød av saup eller kjernemelk. Brødet blir utrolig saftig og holder seg i mange dager. Pensle med kaffe og salt så får det ett spennende utseende.
Middels
Energi 191.5 kcal
Protein 8.4 g
Fett 3.7 g
Karbohydrater 28.2 g
Fiber 5.2 g
Kalsium 74.9 mg
Vitamin B2 0.3 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 1.8 mg
Vitamin B1 0.7 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.2 mg
Vitamin E 0.2 mg
Folat 112.7 µg
Fosfor 202.4 mg
Jern 1.3 mg
Kalium 0.3 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 55.4 mg
Niacin 2.9 mg
Selen 2.8 µg
Sink 1.1 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 2 stk
  • 5 dl kjernemelk (saup) (kan erstattes med skummet kulturmelk)
  • 1 dl byggryn eller perlespelt
  • 1 dl linfrø
  • 50 g gjær
  • 1 ts salt
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl sammalt hvete, grov
  • 4 dl hvetemel
  • Pensling
  • 1 dl kaffe
  • 1 ss havsalt

Fremgangsmåte

Varm opp saupen til ca 40 ºC, ha den i en bolle, tilsett byggryn (som har vært bløtlagt i vann) eller perlespelt og linfrø.

Rør inn gjæren til den har løst seg opp i væsken. Tilsett salt, havregryn, sammalt hvete grov og til slutt hvetemel litt etter litt.

Elt deigen sammen til den blir en passe løs deig, den skal ikke bli for hardt da blir den bare vanskeligere å jobbe med og du får harde brød.

Del deigen i 2 emner og legg de på en stekeplate med bakepapir.

La dem etterheve i 15-20 minutter, pensle den med kaffe og strø på havsalt. Dette gjør vi for at den skal få en fin farge og en god skorpe med en spennende smak.

Sett brødet inn i varm ovn ved 250 grader, stek i 10 minutter og reduser varmen til 200 grader. Stek brødet videre i 30 minutter.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.