Hjem - Oppskrifter / Frokost/kvelds / Brødmåltider / Ciabatta - grunnoppskrift
  • Ciabatta - grunnoppskrift

Ciabatta - grunnoppskrift

"Ciabatta" betyr tøffel på italiensk. Dette fordi bakverket har et tøffelaktig og litt uformelig utseende. Ciabatta har blitt populært i Norge de seneste årene på lik linje med andre spennede bakverk som f eks baguette, bagels osv.
Middels
Energi 243.7 kcal
Protein 7.4 g
Fett 5.5 g
Karbohydrater 41.2 g
Fiber 1.7 g
Kalsium 13.9 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.0 µg
Vitamin D 0.5 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 60.7 mg
Vitamin B1 0.3 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.4 mg
Folat 41.0 µg
Fosfor 148.2 mg
Jern 1.2 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.2 mg
Magnesium 40.3 mg
Niacin 2.2 mg
Selen 17.1 µg
Sink 1.2 mg

Ingredienser

Porsjoner 8
  • Dag 1 (surdeig):
  • 10 g gjær
  • 5 dl vann
  • 5 dl hvetemel
  • Dag 2:
  • 6 dl hvetemel
  • 2 ½ dl durumhvete (vanlig hvetemel kan og brukes)
  • 10 g gjær
  • 3 dl vann
  • 20 g salt
  • ½ dl smeltet smør (evt olivenolje)

Fremgangsmåte

Dag 1
Rør gjær ut i det kalde vannet og rør inn mel til det har jevn konsistens. Deigen er nå en klisset røre, men slik skal det være. Dekk deigen med plast og la den stå kjølig 6 - 12 timer.

 

Dag 2
Bland surdeigen med hvetemel, durumhvete, gjær rørt ut i vann, salt og smør (evt olje). Tilsett mer mel om nødvendig.

 

Strø mel på bakebordet og hell ut deigen. Den skal være ganske løs. Del deigen i 8 biter og form hver bit til en bred, tøffellignende klump. Den vil se litt "komisk" ut, men slik skal det være. Deigen skal være løs, men ikke slik at den renner utover.

Legg bitene på stekeplate godt drysset med mel, helst durumhvete. Pensle deigen med smør (evt olje) og dekk med plast. La deigen heve ca 2 timer på kjøkkenbenken. Sett brødene i godt forvarmet ovn, men husk å skru den ned til 200 °C straks brødene settes inn.


Stek brødene. De er ferdige når du kjenner en hul lyd når du banker på dem. Avkjøles på rist og fylles med ulike godsaker.

 

I stekeovnen på 250 °C når du setter inn bakeplaten, men skru ned til 200 °C og la ciabattaene steke ca 35 minutter.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.