• Kokaost

Kokaost

Kokaost ble laget på forskjellige måter rundt om i landet og ble som regel brukt til pålegg.
Enkel
Energi 68.5 kcal
Protein 3.4 g
Fett 3.5 g
Karbohydrater 5.9 g
Fiber 0.1 g
Kalsium 113.6 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.4 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 34.5 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.1 mg
Folat 7.1 µg
Fosfor 91.4 mg
Jern 0.1 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 11.3 mg
Niacin 0.1 mg
Selen 1.1 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 5 l helmelk
  • 2 l kefir eller annen syrnet melk
  • 1 stk egg
  • 3 dl rosiner
  • dryss med kanel og sukker

Fremgangsmåte

Varm melken til kokepunktet. Tilsett sammenvispet egg og syrnet melk. La melken stå så den skiller seg. Den skal ikke koke.

Hell alt gjennom en sil slik at ostemasse og myse blir skilt. Trykk ostestoffet ned i en kakeform med lag av rosiner. Strø på sukker og kanel på toppen.

Avkjøl og skjær kokaosten i skiver.

Kokaosten smaker godt til tradisjonsbakst som vafler, lefser, sveler og pletter

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.