Hjem - Oppskrifter / Frokost/kvelds / Brødmåltider / Runde blingser
  • Runde blingser

Runde blingser

Disse grove flate rundstykkene som ligner på "polarbrød" passer ypperlig å ha liggende på lur i fryseren Tiner raskt og smaker som nystekte ved oppvarming.
Middels
Energi 231.1 kcal
Protein 7.7 g
Fett 6.1 g
Karbohydrater 34.9 g
Fiber 2.9 g
Kalsium 66.4 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.4 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 56.9 mg
Vitamin B1 0.3 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.4 mg
Folat 57.9 µg
Fosfor 162.2 mg
Jern 0.9 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 31.8 mg
Niacin 1.3 mg
Selen 2.3 µg
Sink 0.9 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 25 stk
  • ½ pk gjær
  • 6 dl syrnet melk (Kulturmjølk)
  • 50 g smeltet smør
  • 1 ts salt
  • 4 dl havregryn lettkokte
  • ca 8 dl hvetemel
  • ca 3 ss melk til pensling

Fremgangsmåte

Rør ut gjæren i fingervarm melk og tilsett smeltet smør. Tilsett salt, havregryn og det meste av hvetemelet. Elt deigen med maskin eller for hånd til den er smidig og slipper bollekanten.

La deigen hvile tildekket i ca 30 minutter. Del deigen i to emner. Kjevle dem ut på et melet arbeidsbord til 1 cm tykkelse. Stikk ut runde kaker ca 10 cm i diameter. Legg dem på en smurt eller bakepapirkledd stekeplate.

La brødene etterheve tildekket i ca 30 minutter. Pensle dem med melk og prikk dem med en gaffel.

Stek brødene midt i ovnen ved 225 °C. i ca 7 minutter. Varm-luft; 200 °C. i ca 8 minutter. Avkjøl på rist.

Brødene bør oppbevares i plastpose, og de egner seg godt til frysing.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.