Hjem - Oppskrifter / Frokost/kvelds / Brødmåltider / Terjes hemmelige brød med linfrø og bokhvete
  • Terjes hemmelige brød med linfrø og bokhvete

Terjes hemmelige brød med linfrø og bokhvete

Så god at du får lyst til å holde oppskriften og brødet for deg selv.
Middels
Energi 286.2 kcal
Protein 7.9 g
Fett 11.5 g
Karbohydrater 35.9 g
Fiber 3.7 g
Kalsium 18.7 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 1.3 µg
Tilsatt sukker 0.5 g
Vitamin A 139.8 mg
Vitamin B1 0.4 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.8 mg
Folat 70.2 µg
Fosfor 137.0 mg
Jern 1.3 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 37.0 mg
Niacin 2.3 mg
Selen 4.2 µg
Sink 0.9 mg

Ingredienser

Porsjoner 8
  • 50 g gjær
  • 6 dl vann , 37 °C varmt (fingertemperatur)
  • 1 ts salt
  • 2 stk egg
  • 1 ss mørk eller lys sirup
  • 250 g meierismør
  • ½ dl hel bokhvete
  • ½ dl linfrø
  • 250 g sammalt hvete, grov
  • 850 g hvetemel

Fremgangsmåte

Bland gjær, vann, salt, egg, sirup og smeltet smør godt sammen. Knus bokhvete og linfrø i en hurtigmikser slik at de blir helt knust. Bland korn og linfrø inn i væsken sammen med sammalt mel og det meste av hvetemelet. Kna godt sammen til en smidig deig. Ha ikke i for mye hvetemel slik at deigen blir for fast. Dekk deigen, sett den et lunt sted og la heve til dobbelt størrelse.

 

Elt deigen sammen og del opp i tre emner som formes til runde brød. Legg dem på en stekeplate med bakepapir og etterhev til dobbel størrelse.

 

Dryss et fint lag med hvetemel på og skjær et centimeterdypt snitt med en skarp kniv, tvers over brødet. Snittet vil vrenge seg under stekingen. Stek og avkjøl på rist.

 

I stekeovnen på midterste rille på 220 °C i ca 45 minutter, og på 230 °C de siste 5 minuttene.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.