Hjem - Oppskrifter / Frokost/kvelds / Brødmåltider / Urtebrød
  • Urtebrød

Urtebrød

Disse urtebrødene er ypperlige som tilbehør til for eksempel salat eller suppe
Middels
Energi 251.3 kcal
Protein 10.2 g
Fett 4.0 g
Karbohydrater 41.5 g
Fiber 3.8 g
Kalsium 46.5 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 12.1 mg
Vitamin B1 0.5 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.5 mg
Vitamin E 0.9 mg
Folat 69.3 µg
Fosfor 168.4 mg
Jern 1.3 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 38.3 mg
Niacin 2.5 mg
Selen 4.5 µg
Sink 1.0 mg

Ingredienser

6 porsjoner
  • 50 g gjær
  • 5 dl lettmelk , lunkent
  • 3 dl cottage cheese eller kvarg
  • ½ dl rapsolje
  • 1 ts salt
  • 6 dl sammalt hvete, grov
  • 1 l hvetemel
  • ½ dl frisk kruspersille , hakket
  • ½ dl frisk dill , hakket
  • sammenvispet egg til pensling

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bolle. Varm melken til 37 °C. Hell litt over gjæren og rør til den er oppløst.

 

 

Tilsett resten av melken,  cottage cheese eller kesam, olje, salt, sammalt mel og det meste av hvetemelet. Arbeid deigen smidig med maskin eller for hånd til deigen slipper bakebollen og er smidig. Dryss litt mel over, dekk med plast og hev ca 1 time. Ta deigen opp på melet bakebord. Elt deigen lett, tilsett finhakket krydder og trill ut og form til 2 - 3 brød. Etterhev ca 30 minutter.
Pensle med egg og skjær et snitt på skrå med en skarp kniv. Stek brødene i stekeovnen ved 200 °C i ca 30 minutter.

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.