Hjem - Oppskrifter / Frokost/kvelds / Brødmåltider / Valnøttbrød
  • Valnøttbrød

Valnøttbrød

Saftig og godt valnøttbrød - til hverdag og fest. En oppskrift med syrnet melk og grovt mel som gjør brødet ekstra saftig.

Middels
Energi 254.2 kcal
Protein 9.0 g
Fett 7.3 g
Karbohydrater 36.3 g
Fiber 3.7 g
Kalsium 63.0 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.1 µg
Tilsatt sukker 0.4 g
Vitamin A 13.2 mg
Vitamin B1 0.4 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.5 mg
Folat 64.9 µg
Fosfor 170.1 mg
Jern 1.2 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.2 mg
Magnesium 42.4 mg
Niacin 1.8 mg
Selen 5.0 µg
Sink 1.1 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 5 dl kulturmelk
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 2 ts salt
  • 1 ss mørk sirup
  • 150 g sammalt hvete, grov
  • 150 g sammalt rug, fin
  • 1 kg hvetemel
  • 200 g valnøttkjerner
  • 1 stk egg til pensling

Fremgangsmåte

I stekeovnen på 210 °C i ca 40 minutter.

Bland melk og kulturmelk, ca 37°. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av væsken.

Rør i resten av melkeblandingen. Bland inn salt, sirup og grovt mel. Elt inn hvetemel til deigen såvidt slipper bollen. La den heve til dobbel størrelse. Elt inn grovhakkede nøtter.

Del deigen i tre deler og form dem til runde eller avlange brød. Etterhev brødene i ca 30 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og stek brødene midt i stekeovnen på 210 °C i ca 40 minutter. Avkjøles på rist.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.