Hjem - Oppskrifter / Frokost/kvelds / Melkeretter/grøter / Byggrynsgrøt
  • Byggrynsgrøt

Byggrynsgrøt

Byggrynsgrøten er like gammel som Norge selv, om ikke eldre. Tidligere var denne grøten fast hverdagskost, og mange spiste den flere ganger om dagen. Her har vi laget en god gammel variant.

Enkel
Energi 91.1 kcal
Protein 4.2 g
Fett 1.6 g
Karbohydrater 14.5 g
Fiber 1.5 g
Kalsium 105.6 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 10.0 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.1 mg
Vitamin E 0.1 mg
Folat 7.9 µg
Fosfor 129.7 mg
Jern 0.5 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 24.1 mg
Niacin 5.9 mg
Selen 1.1 µg
Sink 0.6 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 2 dl byggryn
  • 5 dl vann
  • 1 l lettmelk
  • ½ ts salt
  • 2 dl lettkokt havregryn
  • 1 ts malt kanel
  • 2 ss honning (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

La byggrynene ligge i rikelig med kaldt vann natten over. Hell av det overflødige vannet.
(Vannet som byggrynene har blitt blødtlagt i skal ikke benyttes videre)


Ha melk, byggryn og salt i en kjele og kok opp under omrøring. La grøten småkoke i 15 minutter til byggrynene er møre. Tilsett havregryn og la det småkoke i ytterlige tre minutter. Smak til grøten med salt. Honning og kanel kan en tilsette i grøten eller la dem som skal spise grøt velge mengde selv.

Servèr kald melk eller yoghurt til. Litt syltetøy eller rørte bær smaker også godt til denne grøten. 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.