Hjem - Oppskrifter / Frokost/kvelds / Melkeretter/grøter / Byggrynsgrøt
  • Byggrynsgrøt

Byggrynsgrøt

Byggrynsgrøt er en gammel tradisjonsgrøt i Norge, og er nok litt glemt for mange. Grøten smaker deilig, og kan være en fin variasjon til havregrøten som mange av oss er glade i.

Enkel
Energi 91.1 kcal
Protein 4.2 g
Fett 1.6 g
Karbohydrater 14.5 g
Fiber 1.5 g
Kalsium 105.6 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 10.0 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.1 mg
Vitamin E 0.1 mg
Folat 7.9 µg
Fosfor 129.7 mg
Jern 0.5 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 24.1 mg
Niacin 5.9 mg
Selen 1.1 µg
Sink 0.6 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 2 dl byggryn
  • 5 dl vann
  • 1 l lettmelk
  • ½ ts salt
  • 2 dl lettkokt havregryn
  • 1 ts malt kanel
  • 2 ss honning (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

La byggrynene ligge i rikelig med kaldt vann natten over. Hell av det overflødige vannet.
(Vannet som byggrynene har blitt blødtlagt i skal ikke benyttes videre)


Ha melk, byggryn og salt i en kjele og kok opp under omrøring. La grøten småkoke i 15 minutter til byggrynene er møre. Tilsett havregryn og la det småkoke i ytterlige tre minutter. Smak til grøten med salt. Honning og kanel kan en tilsette i grøten eller la dem som skal spise grøt velge mengde selv.

Servèr kald melk eller yoghurt til. Litt syltetøy eller rørte bær smaker også godt til denne grøten. 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.