Hjem - Oppskrifter / Frokost/kvelds / Melkeretter/grøter / Eggost fra Flekkefjord
  • Eggost fra Flekkefjord

Eggost fra Flekkefjord

Eggosten serveres med sukker og kanel til lefse og vafler.
Middels
Energi 73.0 kcal
Protein 3.9 g
Fett 3.9 g
Karbohydrater 5.7 g
Fiber 0.0 g
Kalsium 117.7 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.5 µg
Vitamin D 0.3 µg
Tilsatt sukker 1.0 g
Vitamin A 46.4 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.2 mg
Vitamin E 0.5 mg
Folat 11.3 µg
Fosfor 99.8 mg
Jern 0.4 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 11.0 mg
Niacin 8.5 mg
Selen 2.3 µg
Sink 0.5 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 l helmelk
  • 4 dl kefir eller kulturmelk
  • 2 stk egg
  • 2 ss sukker
  • dryss:
  • 1 ss sukker
  • 1 ss malt kanel

Fremgangsmåte

Kok opp melken.

 

Visp sammen syrnet melk, egg og 2 ss sukker og tilsett denne blandingen under røring i den kokende melken. La blandingen koke sakte opp til ostemassen samles på toppen og mysen under er klar. Sett kjelen til side til avkjøling.

 

Fyll ostemassen i en sil og la det renne av seg. Legg eggeosten i en pen skål og dryss over sukker og kanel.

 

Mysen som er silt fra kan fryses ned og brukes senere som deigvæske i brøddeigen.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.