Hjem - Oppskrifter / Frokost/kvelds / Melkeretter/grøter / Gomme med anis
  • Gomme med anis

Gomme med anis

Denne ostetypen har nok sine barneår i oldtiden. Gomme hører med til klenning og lefse. Den legges som regel på smurte snipper som rulles sammen. Gomme kan lages på mange måter med og uten helmelk.
Middels
Energi 66.2 kcal
Protein 3.3 g
Fett 3.5 g
Karbohydrater 5.4 g
Fiber 0.1 g
Kalsium 116.7 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.5 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.5 g
Vitamin A 33.6 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.1 mg
Vitamin E 0.1 mg
Folat 5.9 µg
Fosfor 90.8 mg
Jern 0.1 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 11.4 mg
Niacin 0.1 mg
Selen 1.0 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 4 l helmelk
  • 7 dl kefir
  • 3 ts malt anis
  • 4 ss sukker
  • ca. 2 ss hvetemel

Fremgangsmåte

Gi melken et oppkok. Ha forsiktig i kefir, litt om gangen. Tilsett anis og sukker. La massen koke inn til den har en passe konsistens og fått en lysebrun farge.

 

Rør hvetemelet ut i ca. 3 ss melk og ha det i gommen under røring. Kok opp og la koke ca. 5 minutter.


Ha gommen over i en skål og pynt med kanel i striper. Denne gommen kan fint fryses.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.