• Gommi

Gommi

Gommi ble alltid brukt til høytider og gjestebud sammen med kling (en slags lefse) og brød. Den blir kokt av helmelk og noen steder i landet ble den skilt med sur melk slik at det ble klumper i gommien.
Middels
Energi 63.0 kcal
Protein 3.3 g
Fett 3.5 g
Karbohydrater 4.6 g
Fiber 0.0 g
Kalsium 116.0 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.5 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 34.0 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.1 mg
Folat 5.0 µg
Fosfor 90.0 mg
Jern 0.0 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 11.0 mg
Niacin 0.1 mg
Selen 1.0 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 8
  • 6 l helmelk

Fremgangsmåte

Kok opp melken under omrøring. La koke ved svak varme 3-4 timer. Rør av og til så det ikke svir seg i kjelebunnen.

Når gommien begynner å tykne må det røres hele tiden. Når den er tykk som prim og har svak gulbrun farge, tas kjelen av varmen og det røres til alt er kaldt.

 

Gommi skal være gulbrun og glatt. Brukes som pålegg.

 

Den er meget holdbar om man oppbevarer den i kjøleskapet.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.