• Jurpe

Jurpe

En gammel tradisjonsrik rett som ble brukt til kveldsmat rundt omkring på bygdene før. Bruk det du har av flatbrød, eller brødskalker.
Enkel
Energi 147.9 kcal
Protein 3.9 g
Fett 7.1 g
Karbohydrater 16.5 g
Fiber 1.0 g
Kalsium 86.1 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.4 µg
Vitamin D 0.5 µg
Tilsatt sukker 5.4 g
Vitamin A 85.0 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.3 mg
Folat 8.8 µg
Fosfor 98.0 mg
Jern 0.3 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 17.3 mg
Niacin 0.6 mg
Selen 1.6 µg
Sink 0.6 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 8 dl helmelk eller lettmelk
  • 4 ss smør
  • 4 ss sukker
  • 200 g brød skalker/flatbrød eller kavringer

Fremgangsmåte

Lag saus av melk, 4 ss smør og 4 ss sukker og gi det et oppkok.

Tilsett så opphakkede, tørre brødskalker, flatbrød eller kavring.
Brukes som kveldsmat.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.