Hjem - Oppskrifter / Frokost/kvelds / Melkeretter/grøter / Mikkelsmessegrøt
  • Mikkelsmessegrøt

Mikkelsmessegrøt

Mikkelsmesse ble feiret 29 september og markerte avslutningen på innhøstingen og begynnelsen på jaktsesongen. Dette måtte markeres med en grøt derav navnet Mikkelsmessegrøt.

Enkel
Energi 75.4 kcal
Protein 3.2 g
Fett 2.6 g
Karbohydrater 9.3 g
Fiber 0.8 g
Kalsium 86.4 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.4 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 24.5 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.1 mg
Folat 5.6 µg
Fosfor 89.6 mg
Jern 0.2 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 13.9 mg
Niacin 0.5 mg
Selen 1.0 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 275 g byggmel
  • 2 l helmelk
  • Tilbehør:
  • 500 g benfritt grytekjøtt av lam

Fremgangsmåte

Lag jevning av byggmelet og en del av helmelken.

Kok opp resten av melken og tilsett jevningen under omrøring. La grøten småkoke i ca 10 minutter under ømrøring, og smak til med salt.

Ha mysost og smør på grøten, og servèr den eventuelt sammen med kokt lammekjøtt.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.