Hjem - Oppskrifter / Frokost/kvelds / Melkeretter/grøter / Rømmegrøt til St. Hans

Rømmegrøt til St. Hans

Rømmegrøt har tradisjonelt blitt spist i sommerhalvåret i forbindelse med jonsok (St. Hans), olsok (29. juli) og barsok (24. august).
Enkel
Energi 215.2 kcal
Protein 3.7 g
Fett 17.2 g
Karbohydrater 11.2 g
Fiber 0.4 g
Kalsium 86.6 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 0.1 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 223.6 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.5 mg
Folat 6.0 µg
Fosfor 77.6 mg
Jern 0.1 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 11.1 mg
Niacin 0.2 mg
Selen 1.4 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 2 beger seterrømme
  • 2 ½ dl hvetemel
  • 6 dl helmelk
  • 1 ts salt

Fremgangsmåte

Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Rør i halvparten av melet. Rør kraftig, så smøret kommer frem. Skum av litt av smøret og server det varmt til grøten.

 

Rør i resten av melet, og spe med melken. Kok grøten i ca 5 minutter. Smak den til med salt.

 

Server den med rømmesmøret, sukker og kanel.

Rømmegrøt servert med spekemat har lange tradisjoner i Norge.

Beregn ca 75 - 100 g spekemat person.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.