Hjem - Oppskrifter / Hovedretter / Fisk og skalldyr / Avkokt torsk med lever, rogn og Sandefjordsmør
 • Avkokt torsk med lever, rogn og Sandefjordsmør

Avkokt torsk med lever, rogn og Sandefjordsmør

For mange nordmenn er det torsk som er den typiske julemiddagen. Det er et noe lettere alternativ enn ribbe og pinnekjøtt, og sammen med lever og rogn utgjør det et virkelig herremåltid.
Vanskelig
Energi 82.0 kcal
Protein 17.1 g
Fett 1.5 g
Karbohydrater 0.1 g
Fiber 0.1 g
Kalsium 14.9 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 1.4 µg
Vitamin D 1.9 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 22.5 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 2.7 mg
Vitamin E 0.7 mg
Folat 11.7 µg
Fosfor 187.2 mg
Jern 0.2 mg
Kalium 0.4 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 22.5 mg
Niacin 1.8 mg
Selen 20.9 µg
Sink 0.3 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
 • 2 ½ kg torsk, hel med hode og innmat
 • 0 g eddik, 7 % og salt
 • Sandefjordsmør:
 • 2 ss kremfløte
 • 2 ss frisk kruspersille , finhakket
 • saft av 1 stk sitron

Fremgangsmåte

Rundrens fisken og la de vaskede stykkene ligge i minst 2 timer i rennende kaldt vann.

Kok opp vannet og legg i fiskestykkene. La fisken trekke ved ca 90 °C i 6 - 8 minutter. Det trenger 12 - 15 minutter.
Til 1 l vann beregnes 3/4 dl salt og 1 ts eddik.

Kokt lever
Fjern hinnen rundt leveren og del den i små biter. For å hindre at det blir sterk lukt i kokekaret, kan leveren kokes i sylteglass eller krukke med lokk i vannbad.
Bland vann og krydder i glasset eller krukken, ha i leveren og sett glasset på rist i kokekaret. Sett på lokk og hell vann rundt glasset til det står kant i kant med innholdet. Kok opp vannet og la det koke ca 10 minutter.

Til 1 dl vann: ½ ts salt, 1 ts eddik, 6 pepperkorn og gjerne litt løk.

Kokt rogn
Vask rognen og pakk den i matpapir eller aluminiumsfolie. Legg den i kokende, saltet vann og la den trekke 30 - 40 minutter, avhengig av størrelsen.

Til 1 l vann bruker du 1 ts salt.

Sandefjordsmør
Gi fløte og persille et oppkok. Ta kjelen av varmen. Rør det kalde smøret inn til alt får en kremaktig konsistens. Det må ikke koke. Bland i sitronsaft og server til torsken.

Torsk med lever og rogn må serveres på rykende varme tallerkner. La annen-omgangs fisk trekke mens den første spises, og ha varme tallerkener klar.
Server smeltet meierismør med masse hakket persille i, eller Sandefjordsmør og kokte poteter til.

 • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
 • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
 • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
 • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
 • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
 • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.