Hjem - Oppskrifter / Hovedretter / Fisk og skalldyr / Syltet makrell fra Vestfold
  • Syltet makrell fra Vestfold

Syltet makrell fra Vestfold

Makrellen har alltid hatt stor plass på matfatene i Vestfold fylke. Allerede i middelalderen hadde man en makrellstasjon her.
Enkel
Energi 114.6 kcal
Protein 17.0 g
Fett 4.9 g
Karbohydrater 0.5 g
Fiber 0.2 g
Kalsium 14.2 mg
Vitamin B2 0.3 mg
Vitamin B12 10.9 µg
Vitamin D 5.5 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 12.7 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.7 mg
Vitamin C 0.5 mg
Vitamin E 0.6 mg
Folat 2.6 µg
Fosfor 220.9 mg
Jern 0.9 mg
Kalium 0.4 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 26.5 mg
Niacin 8.5 mg
Selen 27.2 µg
Sink 0.6 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 kg fet, fin og litt stor makrell , renses og vaskes godt
  • Pr l vann til koking:
  • 1 ss salt
  • 1 stk løk , i båter
  • 1 stk laurbærblad

Fremgangsmåte

Bland ingrediensene til kokelaken og la den koke i 10 minutter. Beregn væske så det så vidt dekker fiskestykkene. Skum godt av og la fisken trekke under lokk. Den skal ikke koke lenger enn nødvendig.

Ta kjelen av platen og la fisken bli kald i laken.

Serveres med kokte poteter og vispet krem med revet pepperrot, eddik og sukker.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.