Hjem - Oppskrifter / Hovedretter / Gryteretter/panneretter / Surstek av rein
  • Surstek av rein

Surstek av rein

Denne retten krever litt forarbeid, men den som venter på noe godt...
Middels
Energi 96.7 kcal
Protein 9.2 g
Fett 4.6 g
Karbohydrater 4.6 g
Fiber 0.1 g
Kalsium 76.5 mg
Vitamin B2 0.3 mg
Vitamin B12 2.1 µg
Vitamin D 0.2 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 40.6 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.2 mg
Vitamin C 3.8 mg
Vitamin E 0.3 mg
Folat 9.4 µg
Fosfor 136.1 mg
Jern 2.2 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 1.0 mg
Magnesium 18.1 mg
Niacin 1.7 mg
Selen 8.7 µg
Sink 1.8 mg

Ukobla ingrediens:
string(16) "kraft fra koking"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 kg renskåret reinsdyrstek
  • 2 l kefir eller kulturmelk
  • 3 ss meierismør
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • Saus:
  • 8 dl kraft fra koking
  • 5 ss hvetemel
  • 1 dl surmelksmarinade
  • 2 dråpe sukkerkulør
  • salt og pepper

Fremgangsmåte

Legg kjøttet i en plastboks (eller lignende) og hell over surmelken. Legg på lokk og la kjøttet marineres på et kjølig sted i 10 til 14 dager. Snu det 2 - 3 ganger i løpet av denne tiden.


Ta opp kjøttet og tørk av melken godt med et papirhåndkle. Brun kjøttet ved sterk varme i smør i en jerngryte så det blir jevnt brunt på alle kanter. Kok ut gryten med litt vann og bruk dette i kokekraften.


Dryss over krydder og legg kjøttet tilbake i jerngryten. Hell over like deler vann (bl a utkoket) og søt melk så det står kant i kant med kjøttet. Stikk et termometer i den tykkeste delen av kjøttet. Kok opp, legg på lokk og la kjøttet trekke til termometeret viser 60 - 70 °C (alt etter hvor godt stekt du vil ha kjøttet).


Ta opp kjøttet og avkjøl det før det skjæres i skiver. Surstek smaker også utmerket servert kaldt. 


Saus

Kokekraften kan du bruke til å lage saus. Jevn kraften (som du har innkokt til ca 8 dl) med hvetemel blandet med litt av surmelksmarinaden til den er tykk som viltsaus. Rør inn sukkerkulør til sausen er passe brun. Smak til med salt og pepper.


Solbærsaft er godt i en slik saus. Dessuten smaker den også godt med brunost eller snøfriskost. Det blir mye saus, men den er mager og kjempefin å bruke i lapskauser osv.


Server kokte poteter og grønnsaker (for eksempel squash, gulrøtter og kålrot) til sursteken.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.