Hjem - Oppskrifter / Hovedretter / Kjøtt / Fargerik lammegryte med potetpuré
  • Fargerik lammegryte med potetpuré

Fargerik lammegryte med potetpuré

Lam trenger ikke alltid å tilberedes på tradisjonelt vis. Lag denne farge- og smaksrike lammegryten i høstmørket eller f. eks til Halloweenfesten

Enkel
Energi 57.5 kcal
Protein 1.1 g
Fett 3.0 g
Karbohydrater 6.1 g
Fiber 0.8 g
Kalsium 20.2 mg
Vitamin B2 0.0 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.1 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 58.4 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 9.2 mg
Vitamin E 0.2 mg
Folat 8.7 µg
Fosfor 29.0 mg
Jern 0.3 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 12.6 mg
Niacin 0.5 mg
Selen 0.2 µg
Sink 0.2 mg

Ukobla ingrediens:
string(17) "revet muskatnøtt"

Ingredienser

Porsjoner 8
  • 2 kg benfritt grytekjøtt av lam
  • 3 ss smør
  • 2 stk løk , oppkuttet
  • 1 l kjøttbuljong (utblandet) eller lammekraft
  • 2 stk laurbærblad
  • 8 stk hel nellik
  • 3 stk gulrot
  • 2 skive knollselleri (sellerirot)
  • 1 stk rød paprika
  • 1 stk oransje paprika
  • 1 stk gul paprika
  • 1 stk grønn paprika
  • ca 2 ts salt
  • 3 ss maisstivelse (maizena)
  • 3 dl kremfløte
  • Potetpuré
  • 1.6 kg potet
  • 6 dl helmelk
  • 60 g smør
  • ca 1 ½ ts salt
  • 1 krm revet muskatnøtt
  • smak til med kvernet hvit pepper og salt

Fremgangsmåte

 

Skjær lammekjøttet i terninger på ca. 2x2 cm. Varm opp smøret i en tykkbunnet panne og brun kjøttet i flere omganger i noen minutter på sterk varme.

Ha oppkuttet løk i en stor kasserolle og la det surre under omrøring i 3 – 4 minutter til det begynner å bli mykt og blankt.

Tilsett oppkuttet gulrot og selleri i små terninger og la det surre sammen med løken i noen minutter.

Tilsett det brunede kjøttet sammen med kjøttbuljong/lammekraft. La det hele få et oppkok og skum av. Reduser varmen og tilsett laurbærblad og nellikspiker, la det hele trekke under lokk i ca.45 minutter til lammekjøttet er mørt.

Tilsett paprika oppkuttet i staver og la det trekke i ca. 10 minutter til.

Tilsett maisennamel utrørt i litt kaldt vann. Tilsett til slutt fløten og smak til med salt og pepper. Gi gryten et raskt oppkok før servering.


Potetpuré

Kok potetene og mos de med en potetstøter eller i en foodprosessor. Tilsett smør og spe med kokende melk litt om gangen under kraftig omrøring. Gi potetstappen et oppkok og smak til med krydder.

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.