Hjem - Oppskrifter / Hovedretter / Kjøtt / Fylt lammestek med potetmos
  • Fylt lammestek med potetmos

Fylt lammestek med potetmos

Hvis du virkelig ønsker å imponere gjestene dine, er fylt lammestek en sikker vinner. Det ser flott ut og kjøttet blir smakfullt og saftig.
Middels
Energi 142.6 kcal
Protein 9.6 g
Fett 7.9 g
Karbohydrater 8.2 g
Fiber 1.1 g
Kalsium 33.0 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.8 µg
Vitamin D 0.2 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 50.4 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.2 mg
Vitamin C 7.5 mg
Vitamin E 0.3 mg
Folat 10.9 µg
Fosfor 115.7 mg
Jern 1.2 mg
Kalium 0.4 mg
Kopper 0.8 mg
Magnesium 28.3 mg
Niacin 3.2 mg
Selen 2.0 µg
Sink 1.6 mg

Ukobla ingrediens:
string(10) "lammekraft"

Ingredienser

Porsjoner 6
  • salt og pepper
  • 1 ½ kg benfri lammestek
  • Fyll:
  • ca 200 g kremost naturell eller med smak
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss frisk timian , finhakket
  • 2 ss frisk rosmarin , finhakket
  • Saus:
  • 2 stk sjalottløk
  • 1 ss smør
  • stekesky
  • 4 dl lammekraft eller ferdigblandet fond
  • ca 2 ss maisstivelse (maizena)
  • 2 dl matfløte
  • friske urter (f. eks rosmarin og/eller timian)
  • nykvernet salt og pepper
  • Potetmos:
  • 12 stk kokefaste potet
  • 50 g smør
  • 2 dl lettmelk
  • smak til med salt og pepper

Fremgangsmåte

Gni salt og pepper inni og utenpå steken. Bland sammen ingrediensene til fyllet og fyll steken.

Rull kjøttet så tett som mulig og bind steken sammen med bomullshyssing. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av steken.

Sett steken i forvarmet ovn ved 125 °C. Steketid er ca 3 timer, til steketermometeret viser ca 70° C (rosafarget kjøtt). La steken stå og hvile på kjøkkenbenken ca 20 minutter før den skjæres opp.

Mens steken hviler lag sausen: Rens og finhakk sjalottløken. Sur den i smør i en kjelen ved middelsvarme til den blir blank og myk.

Sil stekesjyen i kjelen og tilsett ekstra kraft/ferdigblandet fond for å få mer saus. Kok opp kraften. Rør maisennamel ut i litt kaldt vann og hell det i en tynn stråle i den kokende væsken til den får passende konsistens. Tilsett matfløte og smak til med salt, pepper og hakkede, friske urter.

Potetmos
Vask og skrell potetene og skjær dem i mindre biter. Kok dem i vann uten salt. Hell av vannet. Press potetene gjennom en purépresse eller mos dem i kjelen med en rotmos. Tilsett smør. Spe med varm melk, litt om gangen, og rør godt mellom hver gang. Mosen skal være lett og luftig. Smak til med salt og pepper. 

På bildet er potetmosen lagt mellom to plater stekt butterdeig med valmuefrø på toppen.
Butterdeigs platene kjevles og stanses ut med et glass. Strø valmuefrø på halvparten. Stekes ved 200 °C til de blir gylne. 
Server kokte grønnsaker til.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.